Αρνητικό ρεκόρ τζίρου στο Χρηματιστήριο

Αρνητικό ρεκόρ τζίρου στο Χρηματιστήριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκινά αλλά και ολοκληρώνεται με αρνητικά ρεκόρ στις ημερήσιες συναλλαγές, είναι πασιφανές ότι η απαξιωτική πορεία δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί. Ειδικότερα, την περασμένη Δευτέρα ο τζίρος της αγοράς έφθασε μόλις τα 24,242 εκατ. ευρώ που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2016 και ταυτόχρονα είναι και η 11η χειρότερη επίδοση στην ιστορία της.

Η εικόνα του τζίρου την Παρασκευή ήταν ακόμη πιο απογοητευτική, καθώς μέχρι και τις 16.00 το μεσημέρι δεν είχε ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές οδηγούνταν σε νέο αρνητικό ρεκόρ έτους. Προφανώς, η αγορά έχει εγκαταλειφθεί από εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια.Ταυτόχρονα, έχει εκλείψει η κρίσιμη μάζα των Ελλήνων ιδιωτών οι οποίοι αφενός δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα για να επενδύσουν στο χρηματιστήριο και αφετέρου έχουν απογοητευθεί από τις μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους που κατέγραψαν στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας του 2000 με αφετηρία τη «φούσκα» το καλοκαίρι του 1999.

Στην αρχή της προτελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 0,38% και διολίσθησε στις 555,26 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις υπέστησαν οι μετοχές της Εθνικής τράπεζας (-5%), της Eurobank (-2,90%) και της Alpha Bank (-2,22%). O τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων κατέγραψε πτώση 2,23%, ενώ αντίθετα ενισχύθηκαν οι τίτλοι της Folli Folie (2,35%) και του ΟΤΕ που ενισχύθηκε 1,39% φθάνοντας τα 8,74 ευρώ.

Tην περασμένη Τρίτη επανήλθαν οι αγοραστές με σποραδικές εντολές σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να ενισχυθεί 1,53% και να διαμορφωθεί στις 563,75 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διπλασιάστηκε σε σχέση με το αρνητικό ρεκόρ τζίρου της Δευτέρας, διότι πραγματοποιήθηκε μεγάλο πακέτο των Eλληνικών Πετρελαίων που αφορούσε το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Καλή εικόνα παρουσίασε η μετοχή της Folli Folie Group με κέρδη 4,28% και ακολούθησαν σε άνοδο τα Ελληνικά Πετρέλαια (3,43%) η Εθνική τράπεζα (3,16%), η Μυτιληναίος (2,93%) και ο τίτλος της ΔΕΗ (2,61%).

Το θετικό κλίμα στην αγορά διατηρήθηκε και την Τετάρτη με τον βασικό δείκτη να κερδίζει 1,06% και να κλείνει στις 569,74 μονάδες. Ο τζίρος παρέμεινε λίγο χαμηλότερα από τα 42 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση έκλεισε στα 40,860 δισ. ευρώ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον διοχετεύθηκε στις μετοχές του Τιτάνα (4,86%), των Ελληνικών Πετρελαίων (4,42%), της Motor Oil (4,19%), της Εθνικής τράπεζας (3,57%) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (3,46%). Την Πέμπτη η αγορά κατέβασε ταχύτητα και σχεδόν παρέμεινε αμετάβλητη. Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης υπέστη απώλειες 0,19% και διολίσθησε στις 568,65 μονάδες. Ο τζίρος έκλεισε στα 37,655 εκατ. ευρώ. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (1,59%) και της ΔΕΗ (1,45%). Αντίθετα, με διευρυμένες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της περασμένης Πέμπτης οι μετοχές της Εθνικής τράπεζας (-2,96%), της Alpha Bank (-2,27%) και της κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ (-1,45%).

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε πλήρης επενδυτική άπνοια. Ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά δεν παρουσίαζε καμία σπουδαία μεταβολή και διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 568 μονάδων. Χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη στις αποκρατικοποιήσεις, οι επενδυτές παραμένουν απλοί παρατηρητές σε μια αγορά που δεν έχει κατεύθυνση.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν θέση αναμονής και περιμένουν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου του 2016 που θ ανακοινωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς στις 31 του επόμενου μήνα είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις 215 εισηγμένες.

Την έναρξη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων πραγματοποιεί μεθαύριο Δευτέρα 25 Ιουλίου η διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή