Αισθητές οι πρώτες επιπτώσεις στη Βρετανία μετά το Brexit

Αισθητές οι πρώτες επιπτώσεις στη Βρετανία μετά το Brexit

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα η οικονομία της να δεχθεί αμέσως ισχυρό πλήγμα, καθώς υποχώρησε η οικονομική δραστηριότητα στον μεγαλύτερο βαθμό από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από επτά χρόνια. Στις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπήρξε «δραματική επιδείνωση» στην οικονομία, σύμφωνα με την εταιρεία Markit. Καταγράφεται πολύ μεγάλη υποχώρηση της δραστηριότητας και στον τομέα των υπηρεσιών και στον τομέα της μεταποίησης. Το αποτέλεσμα είναι να συρρικνώνεται ο ιδιωτικός τομέας στη Βρετανία. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) των εταιρειών, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο μεταποιητικές εταιρείες όσο και εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε στο 47,7, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο του 50 που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης του ιδιωτικού τομέα μιας οικονομίας. Οι έρευνες PMI αποτελούν αξιόπιστο τρόπο ώστε να προβλεφθούν οι εξελίξεις στην ιδιωτική οικονομία και συνήθως προβλέπουν με ακρίβεια την αύξηση ή μείωση του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες.

Η δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι η ισχυρότερη ένδειξη που διαθέτουμε μέχρι σήμερα ότι η βρετανική οικονομία οδεύει προς ύφεση μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα νέα στοιχεία αυξάνουν τις πιέσεις που ασκούνται προς την Τράπεζα της Αγγλίας να πάρει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού από το 0,5% όπου βρίσκεται από το 2008 και να εφαρμόσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα και η νέα κυβέρνηση καλείται να αντιστρέψει την πολιτική λιτότητας που εφάρμοζε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση Κάμερον αν επιθυμεί να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα και να περιορίσει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ μέσω της επέκτασης των δημοσίων δαπανών.

Υφεση 0,4%

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Markit, η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2016. «Η συρρίκνωση, είτε εκδηλώνεται μέσω ακύρωσης παραγγελιών είτε μέσω της έλλειψης νέων παραγγελιών είτε μέσω της αναβολής ή της ακύρωσης νέων έργων, αποδόθηκε τις περισσότερες φορές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο Brexit», σχολιάζει ο Κρις Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε την Τρίτη ότι η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2017 στο πλαίσιο δυσμενούς σεναρίου, αν δηλαδή αποδειχθούν δύσκολες και μακρές οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ενωση. Για το 2016 η Κομισιόν προβλέπει ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα είναι μεταξύ 1,3% και 1,6% από 1,8% που προέβλεπε τον Μάιο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθεί η βρετανική οικονομία το 2017. Στη συνέχεια, η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το είδος της σχέσης που θα διαμορφώσει η Βρετανία με την Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα από το αν θα κατορθώσει να διατηρήσει την πρόσβασή του τομέα των υπηρεσιών στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά ή όχι. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας είχε διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Ωστόσο, η έντονη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας «αποτελεί πολύ ισχυρό επιχείρημα υπέρ της ανάληψης δράσης», λέει ο κ. Γουίλιαμς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή