Διάχυτη νευρικότητα στην Αγκυρα

Διάχυτη νευρικότητα στην Αγκυρα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συμπληρώθηκε χθες μία εβδομάδα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη στην Τουρκία, όπως μαρτυρούν δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων και φήμες για ανησυχητικές κινήσεις σε στρατιωτικές μονάδες.

Ενδεικτικό της διάχυτης νευρικότητας ήταν το περιστατικό που διαδραματίστηκε στη στρατιωτική βάση του Ετιμεσγκούτ, στην Αγκυρα, αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Πλήθος διαδηλωτών, κατά τα φαινόμενα υποστηρικτών του Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε την είσοδο στη βάση με μια μπουλντόζα και κάμποσα φορτηγά ύστερα από φήμες ότι στασιαστές θα επιχειρούσαν να ξαναβγάλουν τεθωρακισμένα από την εν λόγω βάση στους δρόμους της τουρκικής πρωτεύουσας.

Η ηλεκτροδότηση στις εγκαταστάσεις της μονάδας διεκόπη για αρκετό χρονικό διάστημα, προτού αποκατασταθεί η ηρεμία, χωρίς να έχουν διασαφηνιστεί, μέχρι χθες το βράδυ, η προέλευση και η αξιοπιστία των φημών που πυροδότησαν το επεισόδιο.

Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν, κρατώντας τουρκικές σημαίες, κατέκλυσαν τη Γέφυρα του Βοσπόρου, θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ άοπλων πολιτών, που υπερασπίζονταν τη δημοκρατική τάξη και στρατευμάτων των στασιαστών, που αιματοκύλισαν την τουρκική μεγαλούπολη, πριν από μία εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, την πρώτη μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι ο κίνδυνος νέου πραξικοπήματος δεν έχει εκλείψει, αλλά η πιθανότητα για κάτι τέτοιο έχει μειωθεί λόγω της αυξημένης επαγρύπνησης των Αρχών. Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος πρόεδρος ομολόγησε πως η απόπειρα πραξικοπήματος σηματοδότησε μια μεγάλη αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας, προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές όχι μόνο στο στρατό, αλλά και στην κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, ΜΙΤ. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δηλώνοντας ότι «ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει, αλλά οι πολίτες δεν θα πρέπει να αγωνιούν».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις Δυτικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. για το κύμα εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση των Ερντογάν – Γιλντιρίμ στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος και για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν κάλεσαν, με κοινή τους δήλωση, τις τουρκικές αρχές «να σεβαστούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Οι δύο αξιωματούχοι καυτηρίασαν ως «απαράδεκτες» τις απολύσεις ή διαθεσιμότητες δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και τόνισαν ότι παρακολουθούν «με ανησυχία» τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Για αύριο, Κυριακή, έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση του αντιπολιτευόμενου κεμαλικού κόμματος CHP στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, υπέρ της δημοκρατίας. Το CHP τοποθετήθηκε εναντίον των πραξικοπηματιών, αλλά και καταψήφισε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο κοινοβούλιο. Πάντως, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αποφάσισε να στείλει υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στη συγκέντρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να περάσει μήνυμα εναντίον της πόλωσης και υπέρ της εθνικής ενότητας, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην τουρκική μεγαλούπολη θα λειτουργήσουν δωρεάν για να διευκολυνθούν οι πολίτες που θα θελήσουν να πάρουν μέρος στη διαδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή