Η Γαλλία στέλνει όπλα στην ιρακινή κυβέρνηση

Η Γαλλία στέλνει όπλα στην ιρακινή κυβέρνηση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την επαύριο του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νίκαια, που κόστισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τη βοήθεια της στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, στέλνοντας όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην ιρακινή κυβέρνηση και επαληθεύοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του αμέσως μετά την επίθεση για την ενίσχυση αυτής της μάχης. Ο Ολάντ προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις έπειτα από μια έκτακτη συνάντηση για την ασφάλεια της χώρας στο Παρίσι την Παρασκευή, διευκρινίζοντας ότι ο εξοπλισμός θα σταλεί τον επόμενο μήνα. Η συνάντηση αυτή είναι η τέταρτη που καλεί ο Γάλλος πρόεδρος μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στη Νίκαια, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την πτώση της Βαστίλλης στις 14 Ιουλίου.

Ωστόσο, παρότι η Γαλλία πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ι.Κ. και παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση σε όσους μάχονται τους εξτρεμιστές στο έδαφος, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την Παρασκευή ότι δεν θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών στη Συρία και το Ιράκ.

Στο μεταξύ, στον τόπο της τραγωδίας οι αρχές της Νίκαιας αρνήθηκαν το αίτημα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να διαγραφούν οι εικόνες από το μακελειό της προηγούμενης εβδομάδας, τις οποίες είχαν απαθανατίσει ειδικές κάμερες επιτήρησης, εν μέσω ενός κύματος ερωτήσεων αναφορικά με την αστυνομική παρουσία στο σημείο της επίθεσης. Οι αρχές της πόλης απάντησαν με νομική καταγγελία στο αίτημα της Αντιτρομοκρατικής, ισχυριζόμενες ότι οι εικόνες αυτές μπορεί να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αίτημα δεν εξηγούσε τους λόγους για την καταστροφή των ντοκουμέντων, όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro, η αστυνομία ανησυχεί για διαρροή των εικόνων και χρήση τους για τζιχαντιστική προπαγάνδα. Το αίτημα αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονη κριτική για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παρθεί το βράδυ της επίθεσης, και οι κάμερες δείχνουν ακριβώς τις θέσεις της αστυνομίας στην περιοχή. Σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, μόνο ελαφρώς οπλισμένοι αστυνομικοί φρουρούσαν την είσοδο της πεζοδρομημένης ζώνης όπου βρισκόταν συγκεντρωμένο το πλήθος και εκτυλίχθηκε η επίθεση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή