Οι τουρκικές εξελίξεις έχουν διχάσει τους Γερμανούς

Οι τουρκικές εξελίξεις έχουν διχάσει τους Γερμανούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ιδιαίτερο αντίκτυπο έχει στη Γερμανία η κρίση στην Τουρκία, εξαιτίας της πανίσχυρης τουρκικής μειονότητας, που αριθμεί πάνω από 3 εκατ. μέλη και εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν και οπαδούς του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Την ίδια στιγμή διαφωνίες εμφανίζονται και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και τη δρομολογούμενη ένταξή της στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε χθες ότι ο προσχεδιασμένος περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών απομακρύνει τη χώρα από την Ε.Ε., ενώ ο αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ Γιοχάνες Ζινγκχάμερ επέμεινε ότι πρέπει να παγώσει η λεγόμενη «προενταξιακή» οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. Αδιανόητο θεωρεί, επίσης, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε. η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ. Επιπλέον, ζήτησε να εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση των κονδυλίων που διαθέτει η Ε.Ε. στην Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας.

Οσον αφορά στη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, διχογνωμία υπάρχει στον μεγάλο συνασπισμό του Βερολίνου μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) Κόμματος αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία. Το πρώτο θεωρεί απαράδεκτη μακροπρόθεσμα τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, ενώ το δεύτερο εφιστά την προσοχή για τις ενδεχόμενες συνέπειες της εξόδου της από τη στρατιωτική συμμαχία. «Μακροπρόθεσμα θα ήταν απαράδεκτο να έχουμε έναν εταίρο στην αμυντική συμμαχία αξιών, το ΝΑΤΟ, μια χώρα η οποία να μην είναι δημοκρατικά συντεταγμένη», είπε ο εκπρόσωπος αμυντικών θεμάτων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιούργκεν Χαρντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post. Η πίστη στη συμμαχία και οι ικανότητες της Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή δεδομένες, αμφίβολη όμως είναι η πίστη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός.

«Παρά τη δικαιολογημένη κριτική στον Ερντογάν πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε την Τουρκία από εταίρο στο ΝΑΤΟ» είπε, αντίθετα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild o εκπρόσωπος εξωτερικών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Nιλς Ανεν. «Τυχόν έξοδος της Τουρκίας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και για τη δική μας ασφάλεια!», τόνισε με έμφαση.

«Δεν θέλουμε οι αντιπαραθέσεις που διχάζουν την τουρκική κοινωνία να επεκταθούν στους δρόμους της Γερμανίας με βιαιότητα», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ. Ωστόσο, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Ερντογάν στη Γερμανία συμμετέχουν καθημερινά σε μικροεπεισόδια και η αστυνομία ανησυχεί ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει εκρηκτική. «Τούρκοι στη Γερμανία έλαβαν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποκηρύξουν τους υποστηρικτές του Γκιουλέν, ενώ συστάθηκε ειδική τηλεφωνική γραμμή για αυτόν το σκοπό, με αποδέκτη το προεδρικό γραφείο στην Αγκυρα», έγραψε ο γερμανικός Τύπος. Στην πόλη Γκελζενκίρχεν, 150 υποστηρικτές του Ερντογάν εισέβαλαν σε καφενείο, στο οποίο συχνάζουν οπαδοί του Γκιουλέν, έσπασαν τζάμια και συγκρούστηκαν με τους ιδιοκτήτες. Σε πολλά τζαμιά αναρτήθηκαν αφίσες με συνθήματα όπως «Εξω οι προδότες από την πατρίδα». Στις πρώτες διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στο Βερολίνο αναφέρθηκε η συμμετοχή μελών της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή