Η Ε.Ε. είναι ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος για την Ιρλανδία

Η Ε.Ε. είναι ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος για την Ιρλανδία

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν για την Ιρλανδία ανεπιθύμητο και θέτει Ε.Ε. και Ην. Βασίλειο ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Η ιρλανδική κυβέρνηση, αν και απογοητευμένη, σέβεται πλήρως την απόφαση του βρετανικού λαού.

Εμείς βέβαια στην Ιρλανδία, βλέπουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο λαός της Ιρλανδίας διατηρεί σταθερά μία από τις θετικότερες στάσεις προς την Ε.Ε., έχοντας καλή εξήγηση γι’ αυτό. Η Ε.Ε. έδωσε στην Ιρλανδία το έδαφος για να αναπτυχθεί οικονομικά και κοινωνικά ύστερα από ελλιπή ανάπτυξη τουλάχιστον ενός αιώνα. Η συμμετοχή μας στην Ενωση μας έδωσε πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του κόσμου και, το σημαντικότερο, έδωσε στην Ιρλανδία υπόσταση όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν αυτή την αγορά. Η συμμετοχή αυτή, επίσης, μας επέτρεψε να διαφοροποιήσουμε το εμπόριό μας και να κτίσουμε μια σύγχρονη οικονομία βασισμένη στη γνώση, που παρέχει εργασία σε άρτια εκπαιδευμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο εργατικό δυναμικό. Τέλος, η ιδιότητα μέλους επέτρεψε στην Ιρλανδία να υπερβεί εαυτόν στη διεθνή σκηνή μέσω της δυνατότητάς της να επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Δημιούργησε ακόμη τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας περισσότερο ισότιμης κοινωνίας.

Υπήρξαν, βέβαια, δυσκολίες για εμάς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών και η συμμετοχή στην Ε.Ε. δεν είναι πανάκεια. Καθώς δεν είμαστε άτρωτοι στις ευρύτερες εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας, η Ε.Ε. δεν μας κράτησε μακριά από τις δυσμενείς συνέπειες της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς η Ιρλανδία θα μπορούσε να έχει εξέλθει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από αυτή την κρίση ή πώς θα έφτανε τα σημερινά επίπεδα ευμάρειας, εάν δεν ήταν μέρος της Ε.Ε. Συνοψίζοντας, η διαρκής πρόοδος και ανάπτυξη της Ε.Ε. είναι για την Ιρλανδία θέμα ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος και η διαφύλαξή του θα αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτικής μας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ην. Βασίλειο. Πρέπει να επιτευχθεί μια ευαίσθητη ισορροπία. Από τη μία πλευρά, είναι προς όφελος όλων των κρατών-μελών να διατηρήσει το Ην. Βασίλειο όσο το δυνατόν στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε. Η ευμάρειά μας είναι συνδεδεμένη με τη δική τους και η άποψη του βρετανικού λαού πως η Ε.Ε. αντιμετώπισε το Ην. Βασίλειο με ευρύ και δίκαιο τρόπο, θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για καλές σχέσεις στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, η όποια συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις θα πρέπει να βασιστεί σε μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Η Ιρλανδία, ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ε.Ε., θα παίξει ενεργό ρόλο στον καθορισμό της στρατηγικής της Ενωσης. Πολλά ζητήματα θα είναι κοινά για όλα τα κράτη-μέλη, αν και οι ιδιαίτεροι οικονομικοί δεσμοί προσδίδουν στην Ιρλανδία ουσιαστική βαρύτητα. Η Ιρλανδία, όμως, έχει τα δικά της μοναδικά ζητήματα, που είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μέρος αυτής της κοινής στρατηγικής. Αρχικά, η Ε.Ε. επιτέλεσε καθοριστικό ρόλο, υποστηρίζοντας την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όχι μόνον ενίσχυσε το αίσθημα κοινής ταυτότητας ως πολιτών της Ευρώπης, αλλά και βοήθησε τους ενωτικούς και τους εθνικιστές της Βορείου Ιρλανδίας να ανακαλύψουν ένα ευρύτερο πλαίσιο για να δεχθούν τις ιστορικές, πολιτιστικές, πολιτικές και συνταγματικές διαφορές τους.

Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες έχουμε διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Τα σύνορα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο είναι σχεδόν αόρατα. 30.000 άνθρωποι τα διασχίζουν. Αυτό γίνεται χωρίς καμία δυσκολία και συχνά χωρίς προειδοποίηση. Τα σύνορα αυτά είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που αρκετοί από εμάς ακόμη θυμούνται. Η επαναδημιουργία συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση.

Οποιαδήποτε νέα σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ην. Βασίλειο θα πρέπει να εξακολουθήσει να ενισχύει και να συντηρεί τη διαρκή ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας. Επιπλέον, οι δεσμοί ανάμεσα στην Ιρλανδία και στο Ην. Βασίλειο είναι πολυάριθμοι και με βαθιές ρίζες. Παράλληλα με την ίδια γλώσσα και το ίδιο νομικό σύστημα, η Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή (Common Travel Area) Ιρλανδίας και Ην. Βασιλείου υφίσταται από το 1922 και αντανακλά τις στενές ιστορικές σχέσεις των δύο νησιών, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μετά την ιρλανδική ανεξαρτησία. Είναι σημαντικό κάθε νέα συμφωνία να αναγνωρίζει αυτή την αναγκαιότητα.

Καθώς διεξάγουμε τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, είναι βασικό η Ε.Ε. να συνεχίσει την ανάπτυξή της. Οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές, αλλά δεν πρέπει να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Μια Ε.Ε. που επιτρέπει την ανάπτυξη και ρυθμίζει την ειρήνη στην περιοχή της και σε όλο τον κόσμο, θα εξακολουθήσει να παίζει σπουδαίο ρόλο στα χρόνια που έρχονται. Αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες, η Ε.Ε. μπορεί να ελαχιστοποιήσει το πλήγμα από την έξοδο του Ην. Βασιλείου και να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία όλοι εμείς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τη μελλοντική μας ανάπτυξη. Η Ιρλανδία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον ρόλο της συμβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση.

*Ο κ. Charlie Flanagan είναι ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή