Ο τρόμος τώρα πάνω από τη Γερμανία

Ο τρόμος τώρα πάνω από τη Γερμανία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Ο ένοπλος που έσπειρε τον θάνατο σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων υπάρχει και ένας Ελληνας, και τραυματίζοντας άλλους 21, προτού στρέψει την κάννη του όπλου στον εαυτό του και αυτοκτονήσει, ήταν ένας 18χρονος Γερμανός ιρανικής καταγωγής, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με πιστόλι Glock και είχε μαζί του 300 σφαίρες. Στο σπίτι του βρέθηκε βιβλίο για μαζικές δολοφονίες από μαθητές, ενώ φαίνεται ότι έπασχε από κατάθλιψη και βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση.

Αυτά που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μόναχο δεν έχουν προηγούμενο. H βαυαρική πρωτεύουσα «πάγωσε» όταν ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που έτρωγαν σε κατάστημα της αλυσίδας McDonald’s, πριν προχωρήσει στο εμπορικό κέντρο Olympia. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία επισημαίνει ότι τα κίνητρα της επίθεσης είναι εντελώς ασαφή. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ επρόκειτο να συναντηθεί με τον επιτελάρχη της Πέτερ Αλτμαϊερ και τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, καθώς και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να διερευνήσουν το τραγικό συμβάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά την είδηση της πολύνεκρης επίθεσης στη Γερμανία, δήλωσε: «Συμπάσχουμε με αυτούς που επλήγησαν. Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους και πρόκειται να τη στηρίξουμε, αν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε δήλωσή του είπε ότι η επίθεση στο Μόναχο ήταν μια «αηδιαστική τρομοκρατική επίθεση» που στόχο είχε να προκαλέσει τρόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τόνιζαν ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους δεν φαινόταν να υπάρχει σύνδεσμος ανάμεσα στον ένοπλο και στο Ισλαμικό Κράτος ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ολα ξεκίνησαν μετά τις έξι το απόγευμα, όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον των θαμώνων του ταχυφαγείου, έξω από το εμπορικό κέντρο Olympia.Ηταν η τρίτη κατά σειρά βίαιη ενέργεια με στόχο πολίτες στη Δυτική Ευρώπη σε διάστημα οκτώ ημερών. Στις προηγούμενες επιθέσεις, στη Νίκαια της Γαλλίας και στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας, την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι Αρχές απομάκρυναν τους ανθρώπους από το εμπορικό κέντρο Olympia, αλλά πολλοί παρέμειναν κρυμμένοι εκεί επί ώρες. Παράλληλα, εκκενώθηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, ενώ ανεστάλη η λειτουργία των δρομολογίων του μετρό και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς.

Φήμες για διαφορετικά επεισόδια στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις οδούς Χάναουερ και Ρις δεν είχαν επιβεβαιωθεί, απηχούσαν όμως το μέγεθος του πανικού στη βαυαρική πρωτεύουσα. Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν να ποστάρουν εικόνες από τα μέτρα ασφαλείας για να μη βοηθούν τους δράστες.

«Επεσαν πολλοί πυροβολισμοί. Δεν μπορώ να πω πόσοι, αλλά ήταν πολλοί», διηγήθηκε στο Reuters υπάλληλος του εμπορικού κέντρου. «Ολοι βγήκαν ουρλιάζοντας και βρήκαν καταφύγιο σε ένα κατάστημα. Είδα έναν άνθρωπο βαριά τραυματισμένο, θεωρώ βέβαιο ότι δεν επέζησε. Δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, παραμένουμε στις αποθήκες. Δεν μας έχει πλησιάσει η αστυνομία ακόμη», κατέληξε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι και τσεκούρι ενός 17χρονου Αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ερχόταν από το Πακιστάν, εναντίον των επιβατών περιφερειακού σιδηροδρομικού συρμού στη Νότια Γερμανία.

Ο νεαρός άνδρας τραυμάτισε τέσσερις επιβάτες από το Χονγκ Κονγκ και μία γυναίκα που περπατούσε με τον σκύλο της, προτού τελικά πέσει νεκρός από τις σφαίρες της αστυνομίας. Η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στο Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας και δύο από τα θύματα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την Τρίτη το απόγευμα, το Ισλαμικό Κράτος ανήρτησε σε κάποια από τις ιστοσελίδες του ένα ολιγόλεπτο βίντεο, όπου ο νεαρός δράστης εμφανίζεται να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να γίνει «μάρτυρας» και να πραγματοποιήσει επιθέσεις αυτοκτονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή