Οι στόχοι της Μέι για τη Βρετανία μετά το Brexit

Οι στόχοι της Μέι για τη Βρετανία μετά το Brexit

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπορεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να ζήτησε ένα «βελούδινο διαζύγιο», αλλά η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τόνισε στους υπουργούς της ότι το βασικό τους μέλημα είναι να κάνουν το Brexit επιτυχία, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη συνάντησή της με τα βασικά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε επιτυχώς, βρίσκοντας ένα νέο ρόλο που θα διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο», τόνισε η κυρία Μέι. «Αλλά δεν θα είμαστε μια κυβέρνηση που καθορίζεται απλώς και μόνον από το Brexit, θα είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα προσδιορισθεί από τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουμε», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ενώ οι συνάδελφοί της χτυπούσαν τα χέρια τους στο τραπέζι, όπως επιβάλλει η παράδοση σε ένδειξη εκτίμησης για την ολιγόλεπτη ομιλία.

Λίγο πριν από την πρώτη επίσημη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερωτήσεις στην «Ωρα του πρωθυπουργού», η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα για τη μετανάστευση το οποίο έστειλαν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν υπέρ του Brexit, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Βρετανία πρέπει να συνάψει μια καλή συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις της με την Ε.Ε. «Αυτό που χρειαζόμαστε κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας είναι να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε υπόψη αυτό που είπε ο λαός για την ανάγκη να επιβληθούν έλεγχοι στην ελεύθερη μετακίνηση.

Ομως, ταυτόχρονα διαπραγματευόμαστε τη σωστή και καλύτερη για τον βρετανικό λαό συμφωνία για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών», κατέληξε η κ. Μέι.

Tην ίδια στιγμή, οι αντιπροσωπείες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν να αναλάβει η Εσθονία την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017 αντικαθιστώντας τη Βρετανία. Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε ανακοινώσει πως η Βρετανία δεν επρόκειτο να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο, στο μεταξύ, υπερψήφισε στις αρχές της εβδομάδας την αντικατάσταση των πυρηνικών υποβρυχίων της χώρας με άλλα νεότερα. Η κυβέρνηση Μέι δεσμεύτηκε να διατηρήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βρετανίας, ένα ισχυρό αλλά ταυτόχρονα πανάκριβο σύμβολο της στρατιωτικής ρώμης της χώρας, που περιλαμβάνει και τα τέσσερα υποβρύχια που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους τύπου Trident.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία, διάρκειας έξι ωρών, ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία (472 υπέρ προς 117 κατά για την κατασκευή νέων υποβρυχίων που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα). Σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς το κόστος των νέων υποβρυχίων θα ανέλθει στα 41 δισ. στερλίνες εντός των επόμενων 20 ετών.

Η αλήθεια είναι ότι οι αγορεύσεις στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία ήταν φορτισμένες συναισθηματικά και η ένταση διάχυτη. Στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε εξαιρετικά αποφασιστική και δεν δίστασε να απαντήσει καταφατικά όταν ερωτήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης κατά πόσον θα έδινε την εντολή για ένα πυρηνικό πλήγμα, ενώ τόνισε ότι «η πυρηνική απειλή δεν έχει καταλαγιάσει. Αντιθέτως, έχει ενισχυθεί». Παρά την απόφαση της χώρας για Brexit, επισήμανε πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους». «Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε τη σοβαρή ευθύνη που έχουμε να κρατούμε τον λαό μας ασφαλή», τόνισε επισημαίνοντας ότι «η εξουδετέρωση των πυρηνικών όπλων θα ήταν ένα απρόσεκτο παιχνίδι, που θα αποδυνάμωνε τους συμμάχους μας και θα ενίσχυε τους εχθρούς μας».

Η Βρετανία παραμένει πυρηνική δύναμη από τη δεκαετία του 1950 και τόσο το Εργατικό όσο και το Συντηρητικό Κόμμα έχουν ταχθεί υπέρ των πυρηνικών εξοπλισμών. Το Συντηρητικό Κόμμα, μάλιστα, είχε δεσμευτεί κατά τις περυσινές εκλογές να αντικαταστήσει τα τέσσερα υποβρύχια με τέσσερα νεότερης τεχνολογίας. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, που κατέχει 54 από τις 650 έδρες του Κοινοβουλίου, είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον της ανανέωσης των Trident.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή