Επιχείρηση πλήρους σπίλωσης της Κλίντον

Επιχείρηση πλήρους σπίλωσης της Κλίντον

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλέον γνωρίζουμε την τακτική που θα χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για να «χτυπήσει» την αντίπαλό του Χίλαρι Κίντον: θα την παρουσιάσει ως εγκληματία που πρέπει να σταλεί όχι στον Λευκό Οίκο, αλλά στη φυλακή.

Το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβελαντ, όπου και ανακοινώθηκε επίσημα την Τρίτη ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος, έθεσε τον τόνο για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Ο ένας ομιλητής μετά τον άλλο υπογράμμιζε τα ίδια επιχειρήματα: η Κλίντον ψεύδεται και θεωρεί τον εαυτό της πάνω από τον νόμο, είναι διεφθαρμένη, η φήμη της έχει σπιλωθεί από σκάνδαλα τα τελευταία 25 χρόνια.

«Κλειδώστε την, κλειδώστε την» επευφημούσε το πλήθος των υποστηρικτών του κόμματος, ενώ ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, είχε αναλάβει τον ρόλο του δικαστή από τη σκηνή. «Είμαστε σχεδόν εκεί», απάντησε με ένα χαμόγελο ο Κρίστι. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο προδίδει ότι οι Ρεπουμπλικανοί και η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ τόσο ηγείται της συγκεκριμένης τακτικής όσο και ακολουθεί. Οι ακτιβιστές της Δεξιάς έχουν αρχίσει να «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου» εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια.

Τη Δευτέρα, σε ένα πάρκο του Κλίβελαντ, ο εδώ και καιρό υποστηρικτής του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, και ο γνωστός θεωρητικός των συνωμοσιών Αλεξ Τζόουνς διοργάνωσαν εκδήλωση, την οποία διάνθισαν με αφίσες που έγραφαν «Η Χίλαρι για τη φυλακή» και με πλακάτ που είχαν τη λεζάντα «Καταζητείται» κάτω από τη φωτογραφία της υποψηφίου των Δημοκρατικών. Σε άλλο σημείο, πόστερ απεικόνιζε την Κλίντον ντυμένη με τη χαρακτηριστική πορτοκαλιά αμφίεση των κρατουμένων, πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ο Κρίστι θέλησε να δώσει βαρύτητα σε αυτά τα σλόγκαν και τις αναπαραστάσεις. Τα περισσότερα επιχειρήματά του συνδέονταν με τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών. Οι αποφάσεις αυτές –η διαπραγμάτευση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή η επαναπροσέγγιση με την Κούβα– παρουσιάστηκαν ως εγκλήματα. Καθώς άγγιζε το κάθε ζήτημα –τη Λιβύη, τη Συρία, την Κίνα– καλούσε το ακροατήριο να δώσει την ετυμηγορία του, ανεξάρτητα από το εάν ορισμένες από τις κατηγορίες ήταν παράξενες, όπως, για παράδειγμα, εκείνη που ήθελε την Κλίντον να είναι «συνήγορος» της Μπόκο Χαράμ. «Ενοχη» αντήχησε στον χώρο. Τα κλασικά αγαπημένα των Ρεπουμπλικανών είχαν, επίσης, την τιμητική τους κατά την ομιλία του Κρίστι, ο οποίος, αφού δεν επιλέχθηκε για να είναι συνυποψήφιος του Τραμπ για τη θέση του αντιπροέδρου, πλέον εποφθαλμιά το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ. Η Κλίντον θεωρείται από τους Ρεπουμπλικανούς υπεύθυνη για τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών διπλωματών στη Βεγγάζη, ζήτημα για το οποίο υποστηρίζουν ότι ψεύδεται. Ψευδείς αποκαλούν και τους ισχυρισμούς της ότι χρησιμοποιούσε ιδιωτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Κρίστι έσπευσε να υπενθυμίσει πως ο διευθυντής του FBI είχε δηλώσει ότι ο λογαριασμός που είχε δώσει η Κλίντον δεν ήταν αληθής.

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι οι Ρεπουμπλικανοί, είτε υποστηρίζουν είτε όχι την υποψηφιότητα Τραμπ: η Χίλαρι Κλίντον είναι τόσο διεφθαρμένη, που δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει πρόεδρος. Η λογική πίσω από την τακτική της ομάδας του Τραμπ είναι εμφανής. Οι δημοσκοπήσεις ήδη υποδεικνύουν ότι το 67% των Αμερικανών θεωρεί την Κλίντον ανειλικρινή και μη αξιόπιστη. Εχει νόημα να το εκμεταλλευτεί αυτό το στρατόπεδο του Τραμπ. Οι επικοινωνιολόγοι της εκστρατείας έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να καταπολεμήσουν τα αρνητικά ποσοστά του Τραμπ, καθώς θεωρείται από το 62% των Αμερικανών ανειλικρινής. Κατ’ επέκταση, εάν δεν μπορούν να τον «ανεβάσουν», ίσως μπορέσουν να εκβαραθρώσουν τη Χίλαρι Κλίντον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή