ΚΟΣΜΟΣ

Το επιτελείο της Κλίντον κατηγορεί τη Ρωσία για διαρροή email του DNC

to-epiteleio-tis-klinton-katigorei-ti-rosia-gia-diarroi-email-toy-dnc-2143994

Για ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κάνει λόγο το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian την Κυριακή.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον ανέφεραν πως χάκερς υπέκλεψαν email του DNC, της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών, τα οποία διέρρευσαν προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα διχασμού στο κόμμα και να δώσουν ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας περιείχε έντονα επικριτικό ύφος προς το πρόσωπο του συνυποψήφιού της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος καμπάνιας της Κλίντον, Ρόμπι Μουκ, «ειδικοί μας ενημέρωσαν πως χάκερς υποκινούμενοι από τον ρωσικό κρατικό μηχανισμό παραβίασαν τα ηλεκτρονικά συστήματα του DNC, έκλεψαν τα email και διαρρέουν το περιεχόμενο τους με σκοπό να ανεβάσουν τα ποσοστά του Τραμπ»

Ενω συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι είναι σύμπτωση ότι αυτά τα email διέρρευσαν την παραμονή του συνεδρίου», το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Φιλαδέλφεια.

Ο Μουκ επισήμανε τέλος πως δεν πρόκειται απλά για ενδείξεις αλλά για γεγονός επιβεβαιωμένο και από ειδικούς που επιστρατεύτηκαν να ερευνήσουν τα αίτια της διαρροής.

Το περιεχόμενο της αλληλογραφίας, αναρτήθηκε την Παρασκευή στον ιστότοπο Wikileaks. Σε πολλά από τα email μέλη του DNC ανταλλάσουν ιδέες για το πως θα «σαμποτάρουν» την καμπάνια του Σάντερς. Μάλιστα, μέλος πρότεινε στο DNC τη διάδοση άρθρου με αρνητικά σχόλια για του ψηφοφόρους του Γερουσιαστή, ενώ ο υπεύθυνος οικονομικών της Επιτροπής φέρεται να προτείνει τη διασπορά αμφιβολιών για την πίστη του Σάντερς, προκειμένου να υπονομεύσει την υποψηφιότητά του.