Αυστηρή προειδοποίηση Γιούνκερ προς Αγκυρα

Αυστηρή προειδοποίηση Γιούνκερ προς Αγκυρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα έστειλε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν επαναφέρει τη θανατική ποινή. Ο κ. Γιούνκερ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε γαλλικό κανάλι, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διακόψει τις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας άμεσα αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή και ότι δεν θα είναι σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία όπως είναι σήμερα δεν είναι σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα, η Αγκυρα απάντησε με εξίσου σκληρή γλώσσα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν μπορεί να απειλήσει» την Αγκυρα σε σχέση με το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, ενώ προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν πρέπει να υποτιμά την Τουρκία».

Σαστισμένες οι Βρυξέλλες

Η παραπάνω συνδιαλλαγή είναι ενδεικτική γι’ αυτό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείται από σειρά αξιωματούχων, η πραγματικότητα είναι ότι οι Βρυξέλλες είναι μουδιασμένες για το ποια στάση θα ακολουθήσουν με έναν εταίρο που χρειάζονται τόσο πολύ. Στο βασικό θέμα στο οποίο η Τουρκία είναι ο πολύτιμος εταίρος, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία για συνεργασία με την Αγκυρα ακόμη και μετά τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι μόνο μετά τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας τελικά μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, αφού είχαν δοκιμαστεί διάφορες αποτυχημένες τακτικές.

Συγχρόνως, δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εκτιμούν ότι σήμερα ο κ. Ερντογάν δεν θα ανοίξει άλλο ένα μέτωπο, αυτήν τη φορά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μη τηρώντας τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Παρακολουθώντας στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τα διπλωματικά ανοίγματα που έχει κάνει στη Ρωσία αλλά και στο Ισραήλ, τα ερμηνεύουν ως προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να χτίσει γέφυρες με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς με τις οποίες υπήρχε ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Ανοιγμα κεφαλαίων

Οσον αφορά την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και το άνοιγμα των περαιτέρω κεφαλαίων, αυτό θα είναι αδύνατον να γίνει αν εφαρμοστεί η θανατική ποινή. Τα κεφάλαια 23-24, που αναφέρονται σε ανθρώπινα δικαιώματα και στη Δικαιοσύνη, θα είναι αδύνατον να προχωρήσουν, «παγώνοντας» οποιαδήποτε πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών εγγράφων, στις Βρυξέλλες αναμένεται να διατηρήσουν τη στάση «business as usual», δηλαδή αν η Τουρκία ολοκληρώσει τις διαδικασίες και όλα τα προαπαιτούμενα, τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση από την πλευρά της θα είναι έτοιμη να δώσει πρόσβαση σε βίζα στους Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν θα είναι έτοιμη και οι προϋποθέσεις δεν θα ολοκληρωθούν.

«Μας συμφέρει να μην είναι έτοιμοι οι ίδιοι και να μην χρειαστεί να τους σταματήσουμε εμείς», αναφέρει διπλωματική πηγή στην «Κ», δήλωση ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσουν οι Βρυξέλλες το προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή