ΚΟΣΜΟΣ

Σενάριο αποχώρησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει η Ν. Στέρτζον

senario-apochorisis-tis-skotias-apo-to-inomeno-vasileio-exetazei-i-n-stertzon-2144049

Προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανή αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σήμερα ότι θα αρχίσει η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νικόλα Στέρτζον, καθώς η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αναζοπύρωσε τη συζήτηση για ένα νέο δημοψήφισμα, μόλις δύο χρόνια αφού οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της απόσχισης. 

Αν και η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την Ε.Ε, οι ψηφοφόροι της Σκωτίας υποστήριξαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους υπέρ του Bremain.

Η Στέρτζον επανέλαβε τη θέση της ότι μια νέα προσπάθεια για ανεξαρτησία θα πρέπει να παραμένει πιθανή επιλογή ανάλογα με τη μορφή των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την Ένωση των 28 και σε σχέση με το πόσο καλά αυτές θα λειτουργήσουν για τη Σκωτία.

«Αν διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευθούν στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανεξαρτησία πρέπει να είναι μια από αυτές τις επιλογές που η Σκωτία πρέπει να έχει το δικαίωμα να εξετάσει», διευκρίνισε η Στέρτζον σε ομιλία της.

«Για το λόγο αυτό θα προβούμε σε προπαρασκευαστικά βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι μια ανοικτή επιλογή στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, αν το κοινοβούλιο της Σκωτίας το κρίνει αυτό απαραίτητο», πρόσθεσε.

Η Στέρτζον δεν ανέφερε ποια μορφή θα μπορούσαν να λάβουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, αλλά τόνισε πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. σημαίνει ότι όλες οι επιλογές για τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρώπη και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξεταστούν.