Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στα περίχωρα του Λος Αντζελες

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στα περίχωρα του Λος Αντζελες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματική μάχη με τις φλόγες δίνουν εκατοντάδες πυροσβέστες στα περίχωρα του Λος Αντζελες.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 1.600 δασικοί πυροσβέστες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία των δασικών πυρκαγιών που προελαύνουν με μανία. Οι δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για την έντασή τους, έχουν ήδη προκαλέσει την εκκένωση χιλιάδων κατοικιών βόρεια του Λος Αντζελες. Από τις πύρινες γλώσσες που ξεπηδούν παντού δεν γλίτωσαν 18 κατοικίες, οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ έχασε τη ζωή του ένα άτομο. Την ίδια στιγμή, διακόπηκε και η κυκλοφορία σε ένα τουλάχιστον κομμάτι του οδικού δικτύου της πολιτείας.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι η πυρκαγιά Σαντ έχει μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα γαιών και δασικών εκτάσεων. Οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσχερής λόγω των πολλών ετών ξηρασίας που προηγήθηκαν.

Οι πύρινες γλώσσες απειλούν κάποιες μικρές κοινότητες κοντά στη Σάντα Κλαρίτα, σε μικρή απόσταση από τον Εθνικό Δρυμό του Λος Αντζελες. Για τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες μίλησε ο αρχηγός της πυροσβεστικής, Ντάριλ Οσμπι, ο οποίος επισήμανε ότι «διάγουμε την πέμπτη διαδοχική χρονιά συνεχιζόμενης ξηρασίας και για αυτό η πυρκαγιά συμπεριφέρεται κατά αυτό τον τρόπο. Η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική».

Μία ακόμα πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 41.550 στρέμματα στην παράκτια περιοχή του Μοντερέι, 480 χλμ. βορειοδυτικά της Σάντα Κλαρίτα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν εντολές για την εκκένωση πολλών κοινοτήτων. Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια, τουλάχιστον μία κατοικία καταστράφηκε από την πυρκαγιά ενώ ένα άτομο υπέστη μικροτραυματισμούς.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Σάντα Κλαρίτα 1.500 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. Ολες οι κοινότητες που επηρεάστηκαν από τις δασικές πυρκαγιές βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα Ορη Σαν Γκάμπριελ, όπου υπάρχουν επαύλεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός, όμως, από τους κατοίκους της περιοχής, οι αρχές επέβαλαν και την εκκένωση περισσότερων από εκατό εμπορικών κτιρίων και επιχειρήσεων. Οπως φαίνεται τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα με το πέρασμα του χρόνου, αφού μία αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου επέβαλε την ακύρωση της εντολής με την οποία είχε επιτραπεί σε κάποιους από τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή