Ενταση της αστυνομικής επιτήρησης στη Γερμανία

Ενταση της αστυνομικής επιτήρησης στη Γερμανία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Μια ερασιτεχνική τζιχαντιστική επίθεση, όπως αυτή της Κυριακής, στην οποία ο δράστης δεν είχε εισιτήριο για τη συναυλία στην οποία σκόπευε να ανατιναχθεί και έμεινε απ’ έξω σκοτώνοντας μόνο τον εαυτό του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη Γερμανία, με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ να ανακοινώνει ισχυρή αστυνομική παρουσία στους δρόμους και τον Βαυαρό ομόλογό του Γιόαχιμ Χέρμαν να επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας «σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

«Αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό αυτήν τη στιγμή είναι η αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δημόσιους χώρους», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ. «Συνεπώς έχω δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή αστυνομία να αυξήσει με ορατό τρόπο την παρουσία της σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και να γίνονται τυχαίοι έλεγχοι, που δεν είναι ορατοί αλλά είναι πολύ αποτελεσματικοί, σε συνοριακές περιοχές».

Η πρόχειρη μετάφραση του μηνύματος που είχε αφήσει ο 27χρονος Σύρος δράστης στο κινητό του «δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο», ανακοίνωσε ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι ο δράστης ανέφερε ότι ενεργεί στο όνομα του Αλλάχ και του επικεφαλής του ΙSIS Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκνταντί. Το ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης αυτής με μήνυμα στο πρακτορείο ΑΜΑQ. Ο 27χρονος, που έφθασε στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια, είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική και είχε αποπειραθεί δύο φορές να αυτοκτονήσει. Ηταν επίσης γνωστός στην αστυνομία ως χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ καταγόταν από το Χαλέπι της Συρίας, όπου είχε τραυματισθεί στον πόλεμο. Ο 27χρονος είχε λάβει στις 13 Ιουλίου εντολή απέλασης στη Βουλγαρία, καθώς η Γερμανία απέρριψε την αίτηση ασύλου του εφόσον ήδη του είχε χορηγηθεί άσυλο στη Βουλγαρία.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην πανικοβάλλονται. «Φυσικά οι άνθρωποι ανησυχούν και διερωτώνται αν πρέπει να αλλάξουν κάτι στην καθημερινότητά τους. Δεν πρέπει. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε ελεύθερα». Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απαγόρευση των σακιδίων πλάτης στο φεστιβάλ μπίρας Οκτόμπερφεστ στη Βαυαρία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η τρομοκρατία είναι ο μεγαλύτερος φόβος των Γερμανών, ενώ την Παρασκευή καταγράφηκαν τουλάχιστον 35 τραυματισμοί λόγω κρίσεων πανικού σε διάφορα σημεία του Μονάχου, όταν επεκράτησε η εντύπωση ότι η πόλη δεχόταν επίθεση τζιχαντιστών.

Τελικά αποδείχθηκε ότι ο 18χρονος που σκότωσε 12 ανθρώπους σε εστιατόριο McDonald’s ήταν θαυμαστής του ακροδεξιού Νορβηγού Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ακριβώς πέντε χρόνια νωρίτερα είχε σκοτώσει 77 άτομα στο Οσλο και στο νησί Ουτόγια. Ο Αλί Δαβίδ Σονμπολί, του οποίου η οικογένεια είχε φθάσει στη Γερμανία από το Ιράν πριν δύο δεκαετίες, «είχε όλο και πιο ακραίες απόψεις κατά των Τούρκων και συνολικά κατά των μουσουλμάνων», είπε στο περιοδικό Spiegel ο 16χρονος Μάρκο, που ερχόταν σε συχνή επαφή με τον δράστη μέσα από τα παιχνίδια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ομοίως άσχετη με την ισλαμική τρομοκρατία φαίνεται ότι ήταν η επίθεση με μαχαίρι από αυτά που χρησιμοποιούνται για να κοπεί το κεμπάμπ (όχι με ματσέτα, όπως είχε ειπωθεί αρχικά) την Κυριακή εναντίον γυναίκας από την Πολωνία, επίσης στη Βαυαρία. Από την επίθεση, που αποδόθηκε από τις Αρχές σε έγκλημα πάθους, έχασε τη ζωή της η γυναίκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή