Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί στο συνέδριο

Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί στο συνέδριο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Την παράσταση έκλεψε κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, με μια ομιλία κατά γενική ομολογία εξαιρετικά ουσιαστική αλλά και συναισθηματικά φορτισμένη, η οποία περιείχε ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της ρητορικής και του πολιτικού ύφους του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως να τον κατονομάζει ούτε μία φορά. Να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον κάλεσε, στο μεταξύ, ο Μπέρνι Σάντερς τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. Ο Σάντερς στάθηκε στα ζητήματα της φτώχειας, της μετανάστευσης και του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι για αυτά είναι αναγκαία η εκλογή της Κλίντον και παρακίνησε τους οπαδούς του να διανοηθούν τι δικαστές θα τοποθετήσει ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο αν εκλεγεί.

Ενώ όλοι ανέμεναν μια καλά ενορχηστρωμένη διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί ομαλά, εν αντιθέσει με το χαοτικό σκηνικό της περασμένης εβδομάδας στο Κλίβελαντ του Οχάιο, η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Οι υποστηρικτές της καμπάνιας του Μπέρνι Σάντερς έκαναν εξαιρετικά αισθητή την παρουσία τους, ζητωκραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του γερουσιαστή από το Βερμόντ και προβαίνοντας σε αποδοκιμασίες όποτε αναφερόταν το όνομα της Χίλαρι Κλίντον. Η αντίθεσή τους προς το πρόσωπό της εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, λόγω της διαρροής email που αποκάλυψαν την εσωκομματική εύνοια που απολάμβανε η Κλίντον κατά τη διάρκεια της κούρσας για το χρίσμα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να διαμαρτυρηθούν έντονα την πρώτη ημέρα του συνεδρίου για την άδικη συμπεριφορά του κόμματος απέναντι στον Σάντερς.

Το ρήγμα αυτό ήταν αισθητό και έξω από τους χώρους του συνεδρίου, καθώς φανατικοί οπαδοί του Σάντερς κατέφθασαν στη Φιλαδέλφεια για να διαδηλώσουν υπέρ του γερουσιαστή και κατά της Κλίντον, κρατώντας κατά κάποιο τρόπο ζωντανή την καμπάνια του. Σημαντικός αριθμός εξ αυτών εξέφρασε την αηδία του για την ηγεσία του κόμματος, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο του συνεδρίου σκαρφαλώνοντας στα εξωτερικά φράγματα. Το απόγευμα της Δευτέρας, οι διαδηλωτές διέσχισαν διαδρομή τεσσάρων χιλιομέτρων, καθώς ξεκίνησαν από το κέντρο της πόλης και κατέληξαν στην περιοχή του συνεδρίου φωνάζοντας συνθήματα και κραδαίνοντας πλακάτ και πανό με συνθήματα κατά της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, με κάποια από αυτά να θυμίζουν τα κύρια αιτήματα που εισακούστηκαν στο συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας, όπως το «απλώς πήγαινε στη φυλακή, Χίλαρι».

Στο εσωτερικό του συνεδρίου οι εξαγριωμένοι υποστηρικτές του Σάντερς δέχθηκαν την ηχηρή απάντηση των εκλεκτόρων της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σκηνικό χάους, όμοιο με το χάος που χαρακτήρισε το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Υπήρξαν, πάντως, και υποστηρικτές του Σάντερς που στράφηκαν εναντίον των αδιάλλακτων «συντρόφων» τους, όπως η κωμικός Σάρα Σίλβερμαν, η οποία δήλωσε ότι θα ψηφίσει την Κλίντον, αποκαλώντας «γελοίους» τους εκλέκτορες που αντιστέκονται τόσο σθεναρά στην υποψηφιότητά της.

Παρότι συνηθίζει να αποφεύγει τις δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις, η Μισέλ Ομπάμα ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου τη Δευτέρα δηλώνοντας τη στήριξή της στην υποψήφια που ηττήθηκε από τον σύζυγό της κατά την επίπονη προκριματική διαδικασία των προεδρικών εκλογών του 2008. «Εμπιστεύομαι τη Χίλαρι να ηγηθεί αυτής της χώρας», ανέφερε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, χωρίς να διστάσει να υπαινιχθεί και την ανησυχία της για την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ. Χωρίς να τον κατονομάσει, προειδοποίησε ότι ο Λευκός Οίκος δεν πρέπει να βρεθεί στα χέρια κάποιου με τόσο «επιθετικές τάσεις» και κάποιου που λέει στους ψηφοφόρους ότι η χώρα μπορεί να γίνει σπουδαία ξανά. «Αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η σπουδαιότερη χώρα του κόσμου», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή