Ο Μισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής διαπραγματεύσεων για Brexit

Ο Μισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής διαπραγματεύσεων για Brexit

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δύσκολη θέση να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, για τη μετά Brexit εποχή, ανέλαβε ο πρώην επίτροπος υπεύθυνος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ. Ο διορισμός του Γάλλου κ. Μπαρνιέ, που από τη θέση του ως επιτρόπου στο παρελθόν είχε κρατήσει πολύ σκληρή στάση έναντι του Σίτι, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα των Βρυξελλών προς το Λονδίνο ότι οι διαπραγματεύσεις που θα εξελιχθούν θα είναι σκληρές.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ στην προηγούμενη Επιτροπή, υπό την προεδρία του κ. Μπαρόζο, ήταν υπεύθυνος για τη θέσπιση των τραπεζικών κανονισμών μετά την οικονομική κρίση του 2008. Κατά τη διάρκεια της πενταετούς του θητείας δημιούργησε πάνω από 40 νομοθεσίες σχετικές με τον τραπεζικό τομέα και πολλές φορές βρέθηκε σε σύγκρουση με τους Βρετανούς ομολόγους του στα θέματα αυτά. Συγχρόνως, ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει περάσει και από πολλά διαφορετικά πόστα της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο φίλος μου Μισέλ Μπαρνιέ αποδέχθηκε αυτό το σημαντικό έργο. Ηθελα έναν έμπειρο πολιτικό για να αναλάβει αυτή τη δύσκολη δουλειά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Συγχρόνως, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα ανταποκριθεί επιτυχώς στη νέα αυτή πρόκληση και θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια νέα συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ενώ οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών είναι αποφασισμένοι να έχουν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να είναι αυτή που θα δώσει την τεχνογνωσία της σε μία σειρά από πολύπλοκα νομικά και όχι μόνο θέματα που θα προκύψουν.

Ο Γάλλος επίτροπος θα είναι ο άνθρωπος-κλειδί για τις διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

Παρόλο που ο Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επίτροπος ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της τραπεζικής ένωσης, στο Σίτι του Λονδίνου μάλλον τον θυμούνται οι περισσότεροι ως τον επίτροπο που έβαλε όριο στα υπέρογκα μπόνους που έπαιρναν οι τραπεζίτες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μια πρόταση που στην πραγματικότητα την είχε κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την υιοθέτησε αργότερα και ο ίδιος.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από την 1η Οκτωβρίου και από την καινούργια του θέση θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την είδηση της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία από τον Μισέλ Μπαρνιέ είχε γνωστοποιήσει μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή