Κομισιόν: Συστάσεις προς την Πολωνία για το Κράτος Δικαίου

Κομισιόν: Συστάσεις προς την Πολωνία για το Κράτος Δικαίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο των συστάσεων της προς την Πολωνία σχετικά με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου ανακοίνωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς.

«Παρά τον διάλογο που διεξάγεται με τις πολωνικές αρχές από την αρχή του έτους, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κύρια ζητήματα που απειλούν το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία δεν έχουν επιλυθεί. Προχωράμε τώρα σε συγκεκριμένες συστάσεις προς τις πολωνικές αρχές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχιών μας, έτσι ώστε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί τις αρμοδιότητές του ως προς την αποτελεσματική συνταγματική αναθεώρηση», δήλωσε σήμερα ο Φ. Τίμερμανς.

Μετά την έγκριση των αρχικών συστάσεων της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση στην Πολωνία την 1η Ιουνίου, το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νέο νόμο για τo Συνταγματικό Δικαστήριο στις 22 Ιουλίου. Η Επιτροπή αξιολόγησε τη συνολική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του νέου νόμου, και κατέληξε ότι, παρότι ορισμένες από τις ανησυχίες της έχουν αντιμετωπιστεί από την εν λόγω νομοθεσία, σημαντικά ζητήματα που έθετε η Επιτροπή όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Πολωνία παραμένουν.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις της Επιτροπής προς τις πολωνικές αρχές σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη δημοσίευσης και πλήρους εφαρμογής από την πολωνική κυβέρνηση όλων των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ η Επιτροπή αναμένει πως οι πολωνικές αρχές θα ενημερώσουν τις ευρωπαϊκές αρχές για τη λήψη μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, περίοδο κατά την οποία θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό για μια δημοκρατική κοινωνία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να είναι ανεξάρτητο. Εάν δεν μπορεί να εκτελέσει τις εξουσίες του λόγω παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, τότε προκύπτει ένα πρόβλημα, και αυτό θίγουμε ως Επιτροπή» κατέληξε ο Φ. Τίμερμανς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής, η οποία ήθρε πριν τεθεί σε ισχύ το νέο νομοσχέδιο, "πρώιμη". 

"Οι πράξεις τις Επιτροπής την εκθέτουν στην πιθανότητα να απωλέσει την απαιτούμενη αρμοδιότητα για να διεκπεραιώνει τις λειτουργίες που της έχουν ανατεθεί από τις Συνθήκες", πρόσθεσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή