Το “ice bucket challenge” δούλεψε

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Οργάνωση Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ΑLS Association), δύο χρόνια μετά την φρενίτιδα του "ice bucket challenge", αποκάλυψε τα πρακτικά αποτελέσματα της μόδας που κυριάρχησε στο internet, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Genetics.

Το "ice bucket challenge" είναι αυτό που ακούγεται. Οι συμμετέχοντες, ή μάλλον όσοι "αποδέχονταν την πρόκληση", έπρεπε να αδειάσουν στο κεφάλι τους έναν κουβά με παγωμένο νερό. Στόχος της πρόκλησης ήταν η ενημέρωση του κοινού για την ύπαρξη της Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης, γνωστής και ως "ασθένειας Λου Γκέρινγκ".

Η "πρόκληση" έγινε viral, με πολλούς διασήμους από τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης να την αποδέχονται και να ανεβάζουν τα βίντεο του "μπουγελώματος" στο youtube. Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν πάνω από 100 εκατομμύρια δολλάρια για την ALS Association. 

Μέρος των χρημάτων επενδύθηκε στην παγκόσμια προσπάθεια να βρεθούν οι γενετικοί παράγοντες που οδηγούν στην πάθηση, και να εντοπιστεί το συγκεκριμένο γονιδίο που συνδέεται με την εμφάνιση και επιδέινωση της εκφυλιστικής ασθένειας. 

Η έρευνα ονομάστηκε "Project MinE" και υποστηρίχθηκε από την ALS Association και χρηματοδοτήθηκε κατά μεγάλο μέρος από το"ice bucket challenge". 

Η ερευνητική ομάδα, σε μία ανακάλυψη μεγάλης σημασίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας, κατάφερε πράγματι να αποκωδικοποίησει τη σύνδεση των γονιδίων ΝΕΚ1 με την ασθένεια, και δημοσίευσε τα ευρήματά της στο τελευταίο τεύχος του Nature Genetics.

"Η κατανόηση του ρόλου των γονιδίων αυτών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας νέας, στοχευμένης θεραπείας για την Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση", αναφέρει το άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή