Σύμπλευση αντιπολίτευσης με Ερντογάν

Σύμπλευση αντιπολίτευσης με Ερντογάν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η τουρκική αντιπολίτευση φαίνεται ότι συμπλέει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις προσπάθειες εξάρθρωσης του δικτύου Γκιουλέν, το οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σε χθεσινή συνέντευξή του, δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «έχει φθάσει ο καιρός για ενότητα».

Σύμφωνα με στοιχεία του CNN Turk, μετά το πραξικόπημα, οι τουρκικές αρχές έχουν κλείσει τρία πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικά κανάλια, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 45 ημερήσιες εφημερίδες. Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις αποστράτευσαν 1.684 στρατιώτες και 726 αξιωματικούς.

Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, δεν έχουν συλληφθεί μόνο δημοσιογράφοι που μοιράζονται την κοσμοθεωρία του ιμάμη Γκιουλέν, αλλά και δημοσιογράφοι που επικρίνουν τον Τούρκο πρόεδρο από αριστερές θέσεις. Αυτό έχει εντείνει τις υποψίες ότι ο Ερντογάν λαμβάνει ως αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος για ευρύτερες εκκαθαρίσεις.

Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία για την τροπή που λαμβάνουν τα πράγματα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ανάγκη της Τουρκίας να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπαίτιους του πραξικοπήματος, αλλά παράλληλα μίλησε για «ανησυχητική τάση συλλήψεων δημοσιογράφων που αποθαρρύνει τον ανοικτό δημόσιο διάλογο».

Παράλληλα, ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι οι κατηγορίες τουρκικών εφημερίδων, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος έλαβε μέρος στην οργάνωση του πραξικοπήματος, είναι «απολύτως γελοίες». Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδη φωτογραφία του Κάμπελ, που ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με τίτλο «Αυτός κατηύθυνε το πραξικόπημα». Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι οι δύο Τούρκοι στρατηγοί που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν και συνελήφθησαν στο Ντουμπάι την Τρίτη μετείχαν στη συνωμοσία που είχε εξυφάνει ο Κάμπελ. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δημοσιεύοντας φωτογραφία του ξενοδοχείου από το οποίο υποτίθεται ότι 17 πράκτορες της CIA οργάνωσαν το πραξικόπημα. Επισήμως, το τουρκικό προεδρικό μέγαρο δεν υιοθετεί τέτοιου είδους σενάρια.

Αντίδραση από το Κόσοβο

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές του Κοσόβου χαρακτήρισαν χθες απαράδεκτο το αίτημα της Τουρκίας για τιμωρία διάσημου Κοσοβάρου δημοσιογράφου, εξαιτίας των σχολίων του στο Facebook τη νύχτα του πραξικοπήματος. Καθώς το πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Μπεράτ Μπουζάλα έγραψε «καλώ τους πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσόβου που κάνουν διακοπές στην Τουρκία να συνταχθούν με τον στρατό».

Το σχόλιο είχε στο τέλος εικονίδιο έκφρασης συναισθήματος (emoticon) το οποίο έβγαζε έξω τη γλώσσα, κάτι που συνήθως υποδεικνύει ότι ο γράφων δεν σοβαρολογεί. Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική πρεσβεία κάλεσε τις Αρχές της Πρίστινας να ασκήσουν δίωξη στον Μπουζάλα με βάση νόμο που απαγορεύει τη συμμετοχή Κοσοβάρων σε ένοπλες συγκρούσεις εκτός Κοσόβου.

Ο Κοσοβάρος υπουργός Εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάτζ, σε συνέντευξή του στην αλβανική υπηρεσία του Radio Free Europe έκανε λόγο για «απαράδεκτο» διάβημα από την πλευρά της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή