Η AfD ζητεί διακοπή ασύλου σε μουσουλμάνους

Η AfD ζητεί διακοπή ασύλου σε μουσουλμάνους

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η δημαγωγία στο γόνιμο έδαφος του φόβου γεννάει πικρούς καρπούς, όπως τη χθεσινή πρόταση του αντιπροέδρου της AfD για διακοπή των χορηγήσεων ασύλου σε μουσουλμάνους. Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε αυτομάτως τέτοιου είδους σκέψεις, σημειώνοντας ότι δεν συμβαδίζουν με το γερμανικό Σύνταγμα. Το άρθρο 16a του γερμανικού Συντάγματος αναφέρει ότι «Οσοι υφίστανται πολιτικές διώξεις απολαμβάνουν το δικαίωμα ασύλου», ενώ εξαιρέσεις προβλέπονται μόνον αν οι πρόσφυγες προέρχονται από άλλη χώρα της Ε.Ε. ή από ασφαλή χώρα. Η στέρηση του δικαιώματος ασύλου σε μουσουλμάνους, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός μουσουλμανικών χωρών βρίσκεται σε πόλεμο, με τη συμμετοχή και της Δύσης, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι τέτοιες προτάσεις «δεν συμβαδίζουν με τις αντιλήψεις μας περί θρησκευτικής ελευθερίας». Η AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), το κόμμα που εμφανίστηκε στα δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας, σημείωσε σημαντική άνοδο στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, αλλά τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σε κάμψη, σύμφωνα με σειρά δημοσκοπήσεων. Τα στελέχη της προσπαθούν να «γυρίσουν σελίδα» μετά τις έντονες εσωκομματικές έριδες, καθώς και να εκμεταλλευθούν το κλίμα φόβου που προκάλεσαν τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας (οι δύο επιθέσεις τζιχαντιστών που είχαν φθάσει στη Γερμανία ως πρόσφυγες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μόνο των ιδίων).

«Για λόγους ασφαλείας δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη ανεξέλεγκτη μετανάστευση μουσουλμάνων στη Γερμανία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, προτείνοντας «αναστολή του δικαιώματος ασύλου για μουσουλμάνους μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία όλων των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβληθεί έως τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή