ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική κυβέρνηση: Ο Γκιουλέν ετοιμάζεται να διαφύγει σε άλλη χώρα

toyrkiki-kyvernisi-o-gkioylen-etoimazetai-na-diafygei-se-alli-chora-2144473

Να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και να αναζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα ετοιμάζεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η τουρκική κυβέρνηση.

Τις δηλώσεις έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στο κανάλι Haberturk TV επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία, ο ιεροκήρυκας, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι είναι ο «εγκέφαλος» της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα μπορούσε να διαφύγει στην Αυστραλία, το Μεξικό, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική ή την Αίγυπτο.

Πάντως, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει κάποιο σχετικό αίτημα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το «ξήλωμα» σε κρατικούς φορείς με την απομάκρυνση σήμερα 88 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας, ο στρατηγός Ιχσάν Ουγιάρ, και ο αρχηγός του τομέα Εκπαίδευσης και Δόγματος Διοίκησης, ο στρατηγός Καμίλ Μπασόγλου παραιτήθηκαν σήμερα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου το οποίο θα αποφασίσει σαρωτικό ανασχηματισμό στο τουρκικό στράτευμα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν μία ημέρα μετά την ταπεινωτική απόταξη 1.700 μελών του τουρκικού στρατεύματος, που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Türk, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ορισμένοι Τούρκοι εισαγγελείς που έχουν δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, διέφυγαν στη Γερμανία και το Βερολίνο θα πρέπει να τους εκδώσει».

Αποκάλυψε επίσης ότι περισσότεροι από 300 υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας διαπιστώθηκε ότι είχαν δεσμούς με τον Γκιουλέν, ενώ αναφορικά με την έκδοσή του από τις ΗΠΑ σημείωσε ότι «η Άγκυρα παρατηρεί μια θετική αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον».

Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται ότι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ αμέσως αφού ολοκληρωθεί η σύνταξη των εγγράφων με τα οποία θα ζητείται επισήμως η έκδοση του ιεροκήρυκα.

«Η επίσκεψή μας στις ΗΠΑ συνδέεται με την προετοιμασία των εγγράφων που αφορούν τον Γκιουλέν. Θα γίνει αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης του φακέλου», συνέχισε ο υπουργός.