Κάθετη πτώση των αφίξεων στην Τουρκία

Κάθετη πτώση των αφίξεων στην Τουρκία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 41% μειώθηκαν οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της έντονης πολιτικής αστάθειας, της αντιπαλότητας με τη Ρωσία, και των τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες. Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουλίου είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει ακόμη περισσότερο μία από τις βασικές πηγές εσόδων για την τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 41%, στα 2,4 εκατομμύρια, μείωση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια. Από την αρχή του 2016 οι αφίξεις τουριστών έχουν μειωθεί στην Τουρκία κατά 28%. Ειδικότερα ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 88% εξαιτίας της απαγόρευσης που είχε επιβάλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Νοέμβριο του 2015 μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό. Δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία και –όπως είναι αναμενόμενο– έχουν περιορίσει σημαντικά τη διάθεση των τουριστών να επισκεφθούν τη χώρα. Μεταξύ άλλων τον Ιούνιο είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 40 άνθρωποι. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά για τον τουρκικό τουρισμό, έχουν μειωθεί κατά 28,7%. Οι αφίξεις από τη Ρωσία, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά το 2015, έχουν μειωθεί κατά 88% εξαιτίας του εμπάργκο, ενώ οι αφίξεις από τη Βρετανία έχουν μειωθεί κατά 27%.

Η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στον τουρκικό τουρισμό αυτή τη σεζόν και παράγοντες του τουρισμού της χώρας προβλέπουν ότι η μείωση των αφίξεων θα ενταθεί σημαντικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προβλέπει ότι οι αφίξεις θα μειωθούν κατά 47% τον Ιούλιο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, και ότι το ποσοστό μείωσης θα αυξηθεί στο 53% τον Αύγουστο. Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει περίπου 10% του τουρκικού ΑΕΠ και επίσης φέρνει σκληρό συνάλλαγμα στο εσωτερικό της χώρας σε μια περίοδο που η Τουρκία το έχει ιδιαίτερη ανάγκη, καθώς το νόμισμά της δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις τα τελευταία τρίμηνα. Επιπλέον, έχει μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Ο οργανισμός Thomas Cook, ο οποίος είναι ο ηγέτης της τουριστικής αγοράς από Βρετανία και Γερμανία προς την Τουρκία, έχει αποκαλύψει ότι έχει μειώσει τα τουριστικά πακέτα που προσφέρει για τη γειτονική χώρα κατά 40%. Η συρρίκνωση αυτή περιόρισε τα έσοδά του κατά 100 εκατομμύρια λίρες στερλίνες το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 8 δισ. δολάρια το 2016, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του τουρκικού ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 4% το 2015 στο 3,5% το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή