Μέρκελ: «Ντρόπιασαν τη χώρα που τους καλωσόρισε»

Μέρκελ: «Ντρόπιασαν τη χώρα που τους καλωσόρισε»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην πολυαναμενόμενη τοποθέτησή της μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει στη βία να επισκιάσει τις αξίες της, ακόμη και αν κάποιοι «ντρόπιασαν» τη φιλοξενία που τους προσφέρθηκε.

«Υποστηρίζω τις πολιτικές αποφάσεις που έχουμε λάβει», είπε η Αγκελα Μέρκελ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, που φέτος έγινε νωρίτερα λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Ως καγκελάριος, είμαι υπεύθυνη για τις περισσότερες αποφάσεις. Πάντα πρέπει να σταθμίζω κατά πόσον οι αποφάσεις συμμορφώνονται με τις αξίες μας – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Η βασική αρχή είναι σωστή: η Γερμανία αναλαμβάνει τις ανθρωπιστικές ευθύνες της. Πιστεύω ότι αν είχαμε αρνηθεί να αναλάβουμε τις ανθρωπιστικές ευθύνες μας, θα είχαμε εξίσου πολλές, ίσως πολύ διαφορετικές, αρνητικές συνέπειες».

Η επίθεση με τσεκούρι σε τρένο στο Βίρτσμπουρκ και η έκρηξη μηχανισμού στο Ανσμπαχ είχαν ως δράστες δύο αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις χωρίς να πάρουν μαζί τους στον θάνατο αθώους. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στις επιθέσεις αυτές μιλώντας για ανθρώπους που «ντρόπιασαν τη χώρα που τους καλωσόρισε και τους υπόλοιπους πρόσφυγες». «Ηθελαν να υποσκάψουν το αίσθημα της κοινότητας, την προθυμία μας να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Αυτό δεν θα το πετύχουν», είπε.

Η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε την ιστορική φράση «Wir schaffen das» (θα τα καταφέρουμε) επαινώντας τους συμπατριώτες της για τη στάση τους απέναντι στους νεοαφιχθέντες. Η περυσινή άφιξη 1 εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα «ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος και οι δυσκολίες θα παραμείνουν», είπε. «Παραμένω όμως πεπεισμένη ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι μια ιστορική πρόκληση σε εποχές παγκοσμιοποίησης και έχουμε ήδη επιτύχει πολλά τους τελευταίους 11 μήνες».

Παράλληλα, η Αγκελα Μέρκελ παρουσίασε σχέδιο 9 σημείων με στόχο περισσότερη ασφάλεια. Σε αυτά περιλαμβάνεται η διευκόλυνση των απελάσεων, η δημιουργία συστήματος «έγκαιρης προειδοποίησης» για τη ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων αλλά και η τεχνική και νομική προετοιμασία ώστε να είναι εφικτή η ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων στο εσωτερικό της χώρας σε περίπτωση μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται «σε πόλεμο όχι κατά του ισλάμ αλλά κατά του ISIS». Ερωτηθείσα για τις επιχειρήσεις των γερμανικών δυνάμεων κατά του ISIS, η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι οι γερμανική αεροπορία μετέχει με αναγνωριστικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού στις επιχειρήσεις βομβαρδισμού του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Γερμανοί βουλευτές κάλεσαν χθες την κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά την ισλαμιστική οργάνωση Μίλι Γκερούς, η οποία έχει δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Οι γερμανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι οι εξτρεμιστές στους κόλπους της οργάνωσης έχουν μειωθεί, αλλά οι βουλευτές ζητούν στενότερη παρακολούθηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή