Αυστρία: απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε γιατρό που αρνήθηκε να δεχθεί πρόσφυγες

Αυστρία: απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε γιατρό που αρνήθηκε να δεχθεί πρόσφυγες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο είχε προκαλέσει στις αρχές της χρονιάς η πινακίδα με την επιγραφή «Σε αυτό το ιατρείο δεν γίνονται δεκτοί οι αιτούντες άσυλο», που είχε αναρτήσει -μάλιστα και σε αγγλική μετάφραση-τόσο στην είσοδο του ιατρείου του στη Βιέννη, όσο και στο Facebook, ο Αυστριακός γιατρός Τόμας Ούντεν.

Αντιδρώντας τότε στην πρωτοφανή αυτή στάση ενός συμβεβλημένου γιατρού του, το Περιφερειακό Ταμείο Ασθενών της Βιέννης είχε καταγγείλει τη σύμβαση μαζί του, έπειτα και από την κατηγορηματική άρνηση του 54 χρονου να αλλάξει την τότε στάση του.

Το Ιατρικό Επιμελητήριο Βιέννης προχωρά τώρα στην επιβολή απαγόρευσης της εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, εκτιμώντας πως αυτός δεν είναι αντάξιος πλέον της απαραίτητης εμπιστοσύνης, όχι μόνον εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης του σε σχέση με τους αιτούντες άσυλο, αλλά και για άλλους ακόμη λόγους που σχετίζονται με τις ακραίου περιεχομένου αναρτήσεις του στο Facebook.

Παραδείγματα αυτών των αναρτήσεων του, για τις οποίες έχει επέμβει ήδη η Εισαγγελία Βιέννης, παραθέτει σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» όπως : «Οποιος έχει τη νεολαία έχει το μέλλον, και αυτό το είχε πει και το είχε διαβλέψει ο Χίτλερ».

Εξάλλου, ο ίδιος απευθυνόμενος μέσω Facebook, προς τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, γράφει : «όλοι σας πρέπει να στηθείτε στον τοίχο και αυτή η ημέρα δεν θα αργήσει».

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Βιέννης, εναντίον του γιατρού έχει υποβληθεί μήνυση στη βάση του Νόμου Απαγόρευσης Ναζιστικής Δραστηριοποίησης, ενώ έχουν γίνει έρευνες στην κατοικία του και έχει κατασχεθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του.

Ο «Νόμος Απαγόρευσης» είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945. Είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα. έχει τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, και προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό. Εφαρμόζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα σε τέτοιες περιπτώσεις από τα αυστριακά δικαστήρια, που συνήθως επιβάλλουν υψηλές ποινές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή