Τουρκία: Παραμένει ο Χουλουσί Ακάρ επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων

Τουρκία: Παραμένει ο Χουλουσί Ακάρ επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στρατιωτικό συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την Πέμπτη την παραμονή στην κεφαλή των ενόπλων δυνάμεων του Χουλουσί Ακάρ, ενώ προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα μετά την εκκαθάριση σχεδόν 1.700  στρατιωτικών που κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος ουδείς γνώριζε πού βρισκόταν και τι ρόλο έπαιξε, τελικά, ο Χουλουσί Ακάρ, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας,ο οποίος υποτίθεται ότι «απελευθερώθηκε», αφού για ώρες ήταν «όμηρος» των στασιαστών.

Σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας είχε προειδοποιηθεί ότι επίκειται πραξικόπημα, περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί  και η πληροφορία αυτή αξιολογήθηκε στο αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ.

Μετά την αξιολόγηση της πληροφορίας, το Γενικό Επιτελείο εξέδωσε εντολές για απαγόρευση κινήσεων στρατιωτικών οχημάτων, μαχητικών αεροπλάνων και στρατιωτικών ελικοπτέρων και επιστροφή εκείνων που βρίσκονταν εν κινήσει στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών  ο στρατηγός Ακάρ απειλήθηκε και εξαναγκάστηκε να υπογράψει το «προδοτικό κείμενο» των πραξικοπηματιών που διαβάστηκε στην τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή