Διαδήλωση υπέρ Ερντογάν στην Κολωνία

Διαδήλωση υπέρ Ερντογάν στην Κολωνία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Περίπου 30.000 άτομα αναμένονται στην αυριανή διαδήλωση υπέρ του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Κολωνία, παράλληλα με την οποία θα γίνουν τρεις αντισυγκεντρώσεις. H γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα βρίσκονται σε επιφυλακή επτά οχήματα εκτόξευσης νερού και ότι δεν θα διστάσει να ακυρώσει τη συγκέντρωση, εάν θεωρήσει ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι οπαδοί του Ερντογάν στη Γερμανία συγκρούονται με τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο θεωρούν υποκινητή του πραξικοπήματος. Η τουρκική κυβέρνηση έχει απευθύνει αιτήματα για κλείσιμο σχολείων, ιδρυμάτων και συλλόγων που σχετίζονται με τον Γκιουλέν σε διάφορα γερμανικά κρατίδια.

«Οχι» από Κρέτσμαν

Απορριπτική ήταν η απάντηση στο αίτημα αυτό από τον πρωθυπουργό της Βάδης, τον Πράσινο Βίνφριντ Κρέτσμαν. Η γερμανική κυβέρνηση ζητάει επίσης από τις τουρκικές αρχές συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της έκδοσης ατόμων σχετιζομένων με το πραξικόπημα, που κατέφυγαν εκεί. «Μην εισάγετε τις πολιτικές διαμάχες της χώρας καταγωγής σας στη χώρα στην οποία έχετε επιλέξει να ζήσετε», παρότρυνε τους Τούρκους της Γερμανίας η πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χανελόρε Κραφτ. Αλλά ο επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας, Γκοκάι Σοφούογλου, είπε ότι οι διαχωριστικές γραμμές διαπερνούν οικογένειες. «Φιλίες καταστρέφονται, ακόμη και στο εσωτερικό των οικογενειών υπάρχουν προβλήματα», επισήμανε, ζητώντας «μετριοπάθεια» στην αυριανή συγκέντρωση.

Ακροδεξιοί, αναρχικοί

Κατά της συγκέντρωσης των Τούρκων θα διαδηλώσει η ακροδεξιά οργάνωση Pro NrW, ενώ κατά των ακροδεξιών θα διαμαρτυρηθούν αναρχικοί. Δεν είναι σαφές ποιοι θα μετέχουν στην τέταρτη συγκέντρωση. Η αστυνομική κινητοποίηση θα περιλαμβάνει δύναμη 2.000 ανθρώπων, εκ των οποίων κάποιοι μιλούν τουρκικά. Ασάφεια υπήρχε ως προς την ταυτότητα των ομιλητών, με τις γερμανικές αρχές να εκφράζουν δυσφορία στο ενδεχόμενο να πρόκειται για πολιτικούς που θα φθάσουν ειδικά για την περίσταση από την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή