Εμπλοκή της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ

Εμπλοκή της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αίσθηση ψυχροπολεμικού κλίματος επισκίασε το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς η επισημοποίηση της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, της πρώτης γυναίκας που διεκδικεί το αξίωμα της προεδρίας των ΗΠΑ με σοβαρές πιθανότητες νίκης, συνοδεύθηκε από δηλώσεις αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών περί πιθανής ανάμειξης της Ρωσίας στην προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η υποκλοπή των emails και των ηχητικών ντοκουμέντων υψηλά ιστάμενων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, που δημοσιοποίησε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το WikiLeaks, κρύβει πιθανώς τη ρωσική κυβέρνηση. Παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, καθώς τα emails και τα ηχητικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η εθνική επιτροπή του κόμματος, σώμα που οφείλει να κρατάει στάση ουδετερότητας, στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι πιθανό ο στόχος της Ρωσίας να ήταν πολύ ευρύτερος και να μην αφορούσε απλώς την υπονόμευση της καμπάνιας της Κλίντον.

Οι αξιωματούχοι που προέβησαν στον συγκεκριμένο ισχυρισμό τόνισαν ότι η κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα ταιριάζει σε ένα μοτίβο βάσει του οποίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να αντιδράσει σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους να αποδυναμώσουν τη Ρωσία. «Πείτε το κυβερνητική εναλλακτική τού να επιτίθεσαι σε πλοία και αεροπλάνα του ΝΑΤΟ με ρωσικά μαχητικά», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της Μόσχας ως παράλογους, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε να απαντήσει στους δημοσιογράφους για το θέμα, λέγοντας ότι «δεν θέλει να χρησιμοποιήσει λέξεις με τέσσερα γράμματα». Το Κρεμλίνο προέβη σε επίσημες δηλώσεις την Πέμπτη, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λύσουν το πρόβλημα μόνες τους, χωρίς ανυπόστατες κατηγορίες που ενθαρρύνονται από αντιρωσικά αισθήματα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος έχει ήδη αρνηθεί δύο φορές οποιαδήποτε ανάμειξη της Μόσχας στην υπόθεση, δήλωσε ότι οι κατηγορίες αποτελούν «ζωντανό παράδειγμα της χρήσης αντιρωσικών αισθημάτων για την επίτευξη εκλογικών σκοπών στις ΗΠΑ».

Κυριλλικοί χαρακτήρες

Επιπλέον, μια άλλη εκδοχή που έθιξαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ότι οι Ρώσοι χάκερ που εισέβαλαν στα επικοινωνιακά διαδικτυακά συστήματα των ΗΠΑ άφησαν σκόπιμα τα «διαδικτυακά τους δακτυλικά αποτυπώματα», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι η Ρωσία αποτελεί ισχυρή δύναμη στον τομέα του κυβερνοχώρου, την οποία οι ΗΠΑ οφείλουν να σέβονται… Οπως ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους, σημαντικό στοιχείο για την εξαγωγή αυτού του συμπεράσματος είναι η χρήση χαρακτήρων του κυριλλικού αλφαβήτου από τους χάκερ, χαρακτήρες τους οποίους χρησιμοποιεί η ρωσική κυβέρνηση όλες τις εργάσιμες ημέρες, πλην των πολιτικών και θρησκευτικών εορτών.

Μολαταύτα, ειδικοί σε θέματα κυβερνητικής ασφάλειας του ιδιωτικού τομέα –κάποιοι από τους οποίους εργάζονται για την εταιρεία CrowdStrike, την οποία προσέλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα για να παρακολουθήσει τους χάκερ όταν έμαθε για την επίθεση, από το FBI, τον Απρίλιο– διαφώνησαν με το σενάριο της «σκόπιμης αμέλειας», συμφωνώντας ωστόσο κατηγορηματικά με την υπόθεση περί ρωσικής ταυτότητας των δραστών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυριλλικοί χαρακτήρες ήταν καλά «κρυμμένοι», ενώ άλλα αποδεικτικά στοιχεία της ρωσικής τους ταυτότητας, όπως το πρωτόκολλο Διαδικτύου, ήταν επίσης εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά για την υπόθεση έριξαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να βρει τις 30.000 emails που η Χίλαρι Κλίντον δεν παρέδωσε στο FBI κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξήχθη για τις δραστηριότητες του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα έτη 2009-2013, όταν η πρώην Πρώτη Κυρία βρισκόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ρωσία, αν ακούς, ελπίζω να βρεις τις 30.000 emails που λείπουν», δήλωσε ο Τραμπ με σαρκασμό στους δημοσιογράφους, για να δεχθεί άμεσα τις κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων ότι παροτρύνει μια ξένη δύναμη να κατασκοπεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η καμπάνια της αντιπάλου του απάντησε με επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Πάνω σε αυτό το ζήτημα βασίστηκε και η τρίτη ημέρα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, με τους περισσότερους ομιλητές να επιχειρούν να σχηματίσουν μια ορατή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της προσέγγισης της Κλίντον στα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και αυτής του 70χρονου μεγιστάνα, που σύμφωνα με την καμπάνια της πρώην υπουργού Εξωτερικών είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή