Κλείνει τις στρατιωτικές σχολές της χώρας ο Ερντογάν

Κλείνει τις στρατιωτικές σχολές της χώρας ο Ερντογάν

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι διώξεις και οι προφυλακίσεις στην Τουρκία συνεχίζονται, αγγίζοντας όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής.

Στόχος της εκτεταμένης εκκαθάρισης, που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση Ερντογάν, είναι η απομάκρυνση όλων όσων θεωρούνται ύποπτοι για διατήρηση διασυνδέσεων με τον φερόμενο ως ιθύνοντα νου πίσω από τη διοργάνωση του πραξικοπήματος, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οπως τόνισε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η κυβέρνηση της Τουρκίας θα κλείσει όλες τις στρατιωτικές σχολές της χώρας, ενώ η ηγεσία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων θα αναφέρεται στο εξής στον υπουργό Άμυνας σε μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να θέσει τον στρατό υπό τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρότερες», δήλωσε ο Ερντογάν στο ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber χθες βράδυ. «Οι αρχηγοί των όπλων θα αναφέρονται στον υπουργό Άμυνας», συνέχισε. «Οι στρατιωτικές σχολές θα κλείσουν (…) θα ιδρύσουμε μια ανώτατη σχολή εθνικής άμυνας». Ακόμη, είπε ότι ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MİT, αλλά και ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας να αναφέρονται στην προεδρία. Αυτό θα απαιτήσει αναθεώρηση του Συντάγματος και άρα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Σήμερα, το γενικό επιτελείο και η MİT αναφέρονται στον πρωθυπουργό. Το να υπαχθούν στην προεδρία συνάδει με το σχέδιο του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Νέες συλλήψεις δημοσιογράφων

Όπως μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση 17 δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή στο μετριοπαθές ισλαμιστικό κίνημα του Γκιουλέν, Χιζμέτ. Συνολικά ενώπιον του δικαστηρίου στάθηκαν την Παρασκευή είκοσι δημοσιογράφοι. Οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες βρίσκεται και η πρώην βουλευτής, Ναζλί Ιλιτζάκ, η οποία απολύθηκε από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε τους υπουργούς που ενεπλάκησαν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς—η έρευνα για το οποίο ενορχηστρώθηκε, κατά την κυβέρνηση στην Άγκυρα, από τον Γκιουλέν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει διατάξει το κλείσιμο περισσότερων από 130 μέσων ενημέρωσης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 90 εντάλματα σύλληψης σε βάρος δημοσιογράφων.

Ωστόσο, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας δεν έχει παραμείνει ανέπαφο.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, δεκάδες εργαζόμενοι του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Σε επίσημη ανακοίνωση του ανώτατου δικαστικού σώματος αναφέρεται ότι 64 εργαζόμενοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένουν να αξιολογηθούν σε σχέση με την πιθανή ανάμιξη τους στη διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ενώ 8 άλλοι έχουν ήδη απολυθεί και βρίσκονται υπό κράτηση από τις 18 Ιουλίου.

Εκκαθάριση στρατιωτικών και στα κατεχόμενα της Κύπρου

Εξάλλου, δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Ποστάσι» αναφέρει ότι ο αντιστράτηγος Ιλίας Μποζκούρτ, ο οποίος διατελούσε αρχηγός των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, υπέβαλε την παραίτηση του.

Ο Μποζκούρτ φέρεται να βρισκόταν ανάμεσα στους 202 στρατηγούς των τουρκικών δυνάμεων, που είχαν δηλώσει ότι θα συνέχιζαν να εκτελούν ομαλά τα καθήκοντά τους σε περίπτωση που το πραξικόπημα ήταν επιτυχές. Η στάση του αυτή κρίθηκε ως «αρμονική συνεργασία με τους πραξικοπηματίες».

Στο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας αναφέρεται ακόμη, ότι δύο υποστράτηγοι του τουρκικού στρατεύματος στη Β. Κύπρο απολύθηκαν κατά την τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κρίσεων στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής, έχουν τεθεί υπό κράτηση ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους περισσότερα από 60.000 άτομα σε σύνδεση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το Σάββατο απελευθερώθηκαν περίπου 750 στρατιώτες, όπως δημοσιοποίησαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή