Επιδρομή ΗΠΑ κατά ISIS στη Λιβύη

Επιδρομή ΗΠΑ κατά ISIS στη Λιβύη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησαν χθες στη Λιβύη αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με σχετικό αίτημα της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της χώρας.

Ο εγκεκριμένος από τον ΟΗΕ επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Φαγέζ Σεράζ είπε χθες, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν χθες τη Σύρτη, προπύργιο των ισλαμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο κ. Σεράζ διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα περιορισθεί σε από αέρος στήριξη και ότι χερσαία τμήματα του αμερικανικού στρατού δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας. Τα πλήγματα ακριβείας της αμερικανικής αεροπορίας είχαν ως στόχους τους άρμα μάχης του Ι.Κ. και οχήματα μεταφοράς προσωπικού των τζιχαντιστών.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί σηματοδοτούν ενίσχυση του αμερικανικού ρόλου στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, εν μέσω ανησυχιών για τη δράση εμπνευσμένων από την οργάνωση εξτρεμιστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε χθεσινή δήλωσή του, ο υπεύθυνος Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ενέκρινε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ύστερα από σύσκεψη με τον υπουργό Αμυνας Ας Κάρτερ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ.

«Τα πλήγματα αυτά είναι, σύμφωνα με την προσέγγισή μας, για την αντιμετώπιση του Ι.Κ. και τη συνεργασία μας με ικανές και αξιόπιστες δυνάμεις στο έδαφος. Οι βομβαρδισμοί, με στόχο τους τζιχαντιστές στη Σύρτη θα συνεχισθούν», είπε ο κ. Κουκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ι.Κ. διαθέτει περίπου 6.000 μαχητές στη Λιβύη, αν και ο αριθμός τους μειώνεται σταδιακά, υπό την πίεση τοπικών πολιτοφυλακών.

Κατάρριψη ελικοπτέρου

Μεταγωγικό ελικόπτερο του ρωσικού στρατού που επέστρεφε από ανθρωπιστική επιχείρηση στο Χαλέπι της Συρίας κατέρριψαν χθες μαχητές ανταρτικής οργάνωσης, προκαλώντας τον θάνατο των πέντε μελών του πληρώματος. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή απώλεια του ρωσικού εκστρατευτικού σώματος στη Συρία, μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξη του καθεστώτος του προέδρου Ασαντ.

Σε εικόνες που δημοσιεύθηκαν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται τα συντρίμμια ελικοπτέρου, καθώς και η σορός ενός χειριστή.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι το μεταγωγικό ελικόπτερο Mi-8 καταρρίφθηκε λίγη ώρα αφότου είχε παραδώσει φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη του Χαλεπίου και καθώς κατευθυνόταν στη ρωσική αεροπορική βάση της Λαττάκεια στα δυτικά της Συρίας.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το πλήρωμα του ελικοπτέρου έπεσε ηρωικά», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην κωμόπολη Σαρακέμπ. Παρότι καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει έως χθες την ευθύνη για την κατάρριψη του Mi-8, στην περιοχή δραστηριοποιούνται ισλαμικές ομάδες που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, όπως το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, μετονομασθέν προσφάτως σε Τζαμπάτ Φατάχ αλ Σαμ.

Ενδεχόμενο διπλωματικής διένεξης μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον δημιουργεί η πιθανότητα το ρωσικό ελικόπτερο να καταρρίφθηκε από κάποια από τις μετριοπαθείς ισλαμικές ανταρτικές οργανώσεις που εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει κάποιες από τις οργανώσεις αυτές με αντιαρματικούς πυραύλους TOW, ικανούς να πλήξουν αργά ελικόπτερα εν πτήσει, όπως είναι το Mi-8. Στο Χαλέπι, 40 χλμ. ΒΑ από το σημείο της συντριβής, ανταρτικές δυνάμεις πολιορκούνται από τον κυβερνητικό στρατό της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή