Ολυμπιακοί Αγώνες σε μολυσμένο αέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες σε μολυσμένο αέρα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποπνικτική και μολυσμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου σε μερικά εικοσιτετράωρα θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι υποσχέσεις της Ολυμπιακής Επιτροπής για καθαρότερους αιθέρες δεν επαληθεύονται. Το Ρίο, επί χρόνια, ξεπερνούσε τα όρια συναγερμού της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για μικροσωματίδια, τα προϊόντα των εκατομμυρίων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης. Χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο στη μητροπολιτική περιοχή του Ρίο από αιτίες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2008 το Ρίο βρίσκεται δύο ή τρεις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο της ΠΟΥ για μικροσωματίδια ΡΜ 10, τα οποία ονομάζονται έτσι διότι έχουν διάμετρο 10 microns και είναι αρκετά φορές μικρότερα από μία ανθρώπινη τρίχα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση από οποιαδήποτε άλλη διοργανώτρια πόλη Ολυμπιακών Αγώνων, με εξαίρεση το Πεκίνο το 2008.

Η Τάνια Μπράγκα, στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, τονίζει ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί μόνο με τα στοιχεία που αφορούν τα μικροσωματίδια και ότι άλλοι ρυπογόνοι παράγοντες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, ο Πάολο Σαλντίβα, παθολογοανατόμος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, τονίζει ότι «σίγουρα δεν είναι ολυμπιακή ατμόσφαιρα αυτή του Ρίο. Πολλοί μιλούν για τη ρύπανση των υδάτων, αλλά πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή