Γιουρίκο Κόικε, η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Τόκιο

Γιουρίκο Κόικε, η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Τόκιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Με σημαντική πλειοψηφία εξελέγη την Κυριακή κυβερνήτης του Τόκιο η Γιουρίκο Κόικε, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή στην Ιστορία της χώρας.

Η κ. Κόικε, γνωστή για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και τις σκληρές εθνικιστικές της θέσεις, διακρίνεται επίσης για τους αγώνες της υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική σκηνή της ανδροκρατούμενης ιαπωνικής κοινωνίας.

Η εκλογή της κ. Κόικε αποτελεί πολιτικό σταθμό, καθώς επικράτησε απέναντι σε 20 άλλους κραταιούς αντιπάλους, όπως τον διάσημο δημοσιογράφο Σουντάρο Τοριγκόε, τον οποίο επέλεξε η αντιπολίτευση ως τον μοναδικό της υποψήφιο, αλλά και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Χιρόγια Μασούντα, πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Ιουάτε και πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης.

Η 64χρονη Γιουρίκο Κόικε στήριξε την πρωτότυπη, ανεξάρτητη εκστρατεία της πάνω στο ζήτημα της «μεγάλης μεταρρύθμισης του Τόκιο», προσελκύοντας τις ψήφους των γυναικών με την υπόσχεση ότι θα αυξήσει τις θέσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών, «καυτό» θέμα στην ιαπωνική μεγαλούπολη. Η δέσμευσή της για μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της μητρόπολης των 13,8 εκατομμυρίων κατοίκων προσέλκυσε και αυτή ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος αλλά και της αντιπολίτευσης. Πολλοί κάτοικοι του Τόκιο ανησυχούν για την αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τη διαχείριση των υπέρογκων κονδυλίων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020.

Η κ. Κόικε, όμως, θα πρέπει τώρα να επιδείξει μεγάλη ψυχραιμία, καθώς η διαχείριση της πόλης απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του κυβερνώντος κόμματος και του εταίρου του Κομέι, πλειοψηφικών κομμάτων στην επαρχιακή Βουλή. Τα δύο αυτά κόμματα δεν συγχωρούν στη Γιουρίκο Κόικε την απόφασή της να εκστρατεύσει, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την έγκρισή τους. Η απόφασή της αυτή είχε ωθήσει τα συγκεκριμένα κόμματα να προωθήσουν την υποψηφιότητα Μασούντα, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

Ο πρώην κυβερνήτης του Τόκιο μεταξύ 1999 και 2012 και σημαίνων στέλεχος του τοπικού Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος Σιντάρο Ισιχάρα προχώρησε σε προκλητικές, σεξιστικές δηλώσεις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. «Αρνούμαι να παραδώσω το Τόκιο στα χέρια μιας γυναίκας που βάφεται τόσο προκλητικά», είχε πει ο Ισιχάρα.

«Εχω συνηθίσει τον άκρατο σεξισμό της ιαπωνικής πολιτικής σκηνής», αρκέστηκε να σχολιάσει η κ. Κόικε.

Η νεοεκλεγείσα κυβερνήτης στηρίζει, όμως, την υπερεθνικιστική οργάνωση «Νιπόν Καϊγκί», που διοργανώνει προσκυνήματα στο αμφιλεγόμενο τέμενος Γιασουκούνι προς τιμήν των πεσόντων Ιαπώνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή