Η Μέι έβαλε «φρένο» σε πυρηνικό εργοστάσιο

Η Μέι έβαλε «φρένο» σε πυρηνικό εργοστάσιο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με παρέμβαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αναβλήθηκε η αποδοχή της συμφωνίας για τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου ύστερα από πολλά χρόνια στη Βρετανία. Η πρωθυπουργός παρενέβη μόλις λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας την Παρασκευή, θέτοντάς την υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης. Βάσει της συμφωνίας, η γαλλική κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF θα αναλάμβανε τη δημιουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στη Νοτιοδυτική Αγγλία, με βασικό χρηματοδότη της την κινεζική κρατική εταιρεία CGN. Παρότι ο Ντέιβιντ Κάμερον υπήρξε θερμός υποστηρικτής του σχεδίου, η Μέι εμφανίστηκε προβληματισμένη αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις των κινεζικών επενδύσεων για την ασφάλεια της χώρας, εξ ου και παρενέβη για την αναβολή της συμφωνίας, ανέφερε πρώην συνεργάτης της το Σάββατο.

Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν ψύχραιμη, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει πως «η Κίνα ελπίζει ότι η Βρετανία θα πάρει μια απόφαση το γρηγορότερο δυνατό, εξασφαλίζοντας την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος». Αντιθέτως, σκληρότερη γραμμή κράτησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το οποίο ανέφερε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την «καχύποπτη προσέγγιση» της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία τη Δευτέρα σχολίασε πως συνεχίζει να επιδιώκει την περαιτέρω ισχυροποίηση των σχέσεών της με την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή