Το Ντενκ καλεί τους Ολλανδούς να… ξανασκεφτούν

Το Ντενκ καλεί τους Ολλανδούς να… ξανασκεφτούν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ολλανδικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και τη ραγδαία άνοδο της άκρας Δεξιάς στη χώρα φιλοδοξεί να ανατρέψει το κόμμα Ντενκ («Σκέψου»), που ίδρυσαν το 2014 δύο μέλη του Εργατικού Κόμματος.

Οι τουρκικής καταγωγής βουλευτές Τουναχάν Κουζού και Σελτσούκ Οζτούρκ, που παραιτήθηκαν από τους Εργατικούς με αφορμή το νομοσχέδιο για παρακολούθηση των μουσουλμάνων από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ίδρυσαν το κόμμα διατηρώντας παράλληλα τις έδρες τους στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. Στο πρόγραμμα του Ντενκ ξεχωρίζει η πρόταση δημιουργίας καταλόγου ρατσιστών, στον οποίο θα σταχυολογούνται οι ρατσιστικές δηλώσεις πολιτικών προσώπων. Οι εγνωσμένοι ρατσιστές, λέει το Ντενκ, θα πρέπει να χάνουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Το κόμμα ζητεί επίσης την ίδρυση «μουσείου δουλείας», όπου θα παρουσιάζεται το δουλεμπορικό παρελθόν της Ολλανδίας. Οι πάνω από χίλιοι πολίτες που ενεγράφησαν ως μέλη του Ντενκ επέτρεψαν στο νεοσύστατο κόμμα να διεκδικήσει ετήσια κρατική επιχορήγηση ύψους 165.000 ευρώ. Το Ντενκ φιλοδοξεί τώρα να προσελκύσει το σημαντικό ποσοστό Ολλανδών οι πρόγονοι ή οι συγγενείς των οποίων υπήρξαν μετανάστες. Οι στατιστικές εκτιμούν ότι 4,4% των Ολλανδών έχουν μαροκινή καταγωγή και 3,5% τουρκική, σε σύνολο 17 εκατομμυρίων.

Τον Νοέμβριο, το κόμμα στρατολόγησε την πρώην Μις Ολλανδία Τατιάνα Μολ, η μητέρα της οποίας είναι από την ΠΓΔΜ και ο πατέρας της από την Πολωνία, ως επικεφαλής επικοινωνίας του κόμματος. Τον Μάιο, η δημοφιλής τηλεοπτική παραγωγός και χορεύτρια Σιλβάνα Σίμονς, γεννημένη στο Σουρινάμ της Νότιας Αμερικής, ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στο Ντενκ. Σε τηλεοπτικές της συνεντεύξεις, η Σίμονς δήλωσε ότι πήρε την απόφαση αυτή εξαιτίας της «διολίσθησης της χώρας στον ρατσισμό», κατηγορώντας την Ολλανδία για άρνηση του αποικιοκρατικού παρελθόντος της και της συμμετοχής της στο εμπόριο σκλάβων.

Η δήλωση της Σίμονς προκάλεσε ξέσπασμα ρατσιστικών σχολίων εναντίον της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα 40.000 μηνύματα, τα περισσότερα από αυτά υβριστικά και ρατσιστικά, οδήγησαν τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να καταδικάσει τους υβριστές, χαρακτηρίζοντάς τους «ηλίθιους».

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Ντενκ μπορεί να εξασφαλίσει δύο με τρεις έδρες στο Κοινοβούλιο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο λαϊκιστικό, φιλομεταναστευτικό κόμμα κάνει την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή. Κανένα από αυτά, όμως, δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία. Το Ντενκ είναι, ωστόσο, πιο αποτελεσματικό στη στρατολόγηση και στη συσπείρωση, έχοντας έτσι την ικανότητα να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική παρουσία», λέει ο Λαρς Ρένσμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή