Τουρκία: Εφοδος της αστυνομίας σε στρατιωτικό νοσοκομείο για οπαδούς του Γκιουλέν – συλλήψεις γιατρών

Τουρκία: Εφοδος της αστυνομίας σε στρατιωτικό νοσοκομείο για οπαδούς του Γκιουλέν – συλλήψεις γιατρών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος σχεδόν εκατό μελών του προσωπικού του κυριότερου στρατιωτικού νοσοκομείου της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων είναι και γιατροί, δήλωσε σήμερα τούρκος αξιωματούχος, δυόμισι εβδομάδες μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η αστυνομία έκανε εφόδους στο νοσοκομείο Γκιουλχανέ, το μεγαλύτερο από τα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας, προκειμένου να συλλάβει τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν αυτά τα εντάλματα, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν έχουν συλληφθεί μέλη του προσωπικού της GATA (Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Γκιουλχανέ).

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο των μεγάλων εκκαθαρίσεων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ευθύνη για το οποίο αποδόθηκε από την Άγκυρα στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμειξη.

Ο τούρκος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, δήλωσε πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί εναντίον 98 μελών του προσωπικού του νοσοκομείου, "ανάμεσά τους και στρατιωτικών γιατρών". Το NTV έκανε λόγο για 100 πρόσωπα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως το προσωπικό του νοσοκομείου θεωρείται ύποπτο ότι επέτρεψε την είσοδο υποστηρικτών του Γκιουλέν στον στρατό και την ταχεία προώθηση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας τους με την έκδοση πιστοποιητικών ιατρικής ικανότητας.

"Η GATA έχει κρίσιμο ρόλο γιατί εκεί εκδίδονταν τα πιστοποιητικά υγείας και ικανότητας", εξήγησε ο αξιωματούχος.

"Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για το ότι τα μέλη του FETO (σ.σ. όρος που περιγράφει το δίκτυο του Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση) εισέδυσαν σε αυτό τον (νοσοκομειακό) θεσμό για να επιβραδύνουν τη σταδιοδρομία των αντιπάλων τους στον στρατό και να επιτρέψουν στους υποστηρικτές τους να προωθήσουν γρήγορα τη δική τους σταδιοδρομία", διευκρίνισε.

Μέχρι τώρα οι εκκαθαρίσεις αφορούσαν κυρίως τον στρατό –απ’ όπου απολύθηκαν σχεδόν οι μισοί στρατηγοί– τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.

Ο τομέας της υγείας έμοιαζε να έχει εξαιρεθεί από αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον των "γκιουλενιστών" που οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 συλλήψεις.

Όμως με πρόσφατο διάταγμα η εποπτεία του GATA και των άλλων τουρκικών στρατιωτικών νοσοκομείων μεταφέρθηκε από τον στρατό στο υπουργείο Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή