Politico: Η σκιά του Ερντογάν βρίσκεται πάνω από την επίλυση του Κυπριακού

Politico: Η σκιά του Ερντογάν βρίσκεται πάνω από την επίλυση του Κυπριακού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε συμφωνία. Έχουμε κουραστεί να υπάρχει η Κύπρος ως πρόβλημα», είπε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ε.Ε., Σελίμ Γενέλ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico την περασμένη εβδομάδα.

«Γνωρίζουμε ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την Κύπρο, δε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής, αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και οι επακόλουθες συλλήψεις χιλιάδων δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντσί. Οι δύο πολιτικοί κάθισαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από περισσότερο από έναν χρόνο και συναντιούνται δύο φορές την εβδομάδα από τις αρχές του καλοκαιριού.

«Η Τουρκία είναι δεσμευμένη»

Η συγκυρία του αποτυχημένου πραξικοπήματος θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της τύχης του νησιού, εάν επικρατήσει το θετικό σενάριο και οι τρεις πλευρές αξιοποιήσουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Politico.

«Η λύση είναι εκεί έξω, είναι ακόμη εφικτό», υπογράμμισε ο Γενέλ. «Η Τουρκία είναι δεσμευμένη, οι Τουρκοκύπριοι είναι δεσμευμένοι, ακόμη και οι Ελληνοκύπριοι είναι δεσμευμένοι», συμπλήρωσε.

Ο παράγοντας Ερντογάν

Το άρθρο της ιστοσελίδας Politico προβλέπει, ότι το κακό σενάριο θα ήταν να αδυνατεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να επικεντρωθεί στο πρόβλημα της Κύπρου λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στην Τουρκία. Το χειρότερο θα ήταν να επιχειρήσει να εξάγει την πολιτική του επανάσταση στο νησί.

Η επανένωση της Κύπρου δε μπορεί να επιτευχθεί δίχως τη συγκατάθεση και των τριών εγγυητριών χωρών: της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Αν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν τη σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, ώστε να μείνει τελικά μία εκατοντάδα στα βόρεια, ο Ερντογάν θα πρέπει να συμφωνήσει.

Η ευκαιρία προσφέρεται μέχρι ο Μάρτιο του 2017, οπότε και ο κ. Αναστασιάδης θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για το Φεβρουάριο του 2018, γράφει το Politico. Η κυβέρνησή του σχεδιάζει να δώσει νέες άδειες σε εταιρείες για να αναζητήσουν offshore πηγές φυσικού αερίου μέσα στον επόμενο χρόνο και αυτό θα μπορούσε να επαναφέρει τις εντάσεις, καθώς η Τουρκία εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για το ζήτημα από το 2014, προκαλώντας την αποχώρηση του Κύπριου προέδρου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

«Αυτή τη στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και δεν κάνει κάτι για να τις θέσει σε κίνδυνο», είπε ο Αχμέτ Σοζέν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου της Βορείου Κύπρου.

Καθώς, όμως, η Τουρκία γίνεται πιο αυταρχική αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Ο ίδιος εξήγησε στην ιστοσελίδα Politico ότι μία πιο απολυταρχική Άγκυρα θα μπορούσε να έχει διαφορετικά σχέδια για την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή