4.000 νεκροί πρόσφυγες σε επτά μήνες

4.000 νεκροί πρόσφυγες σε επτά μήνες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Περισσότερες από 120 σοροί μεταναστών που προσπαθούσαν να φτάσουν διά θαλάσσης στην Ιταλία από τη Λιβύη εντοπίστηκαν ανοικτά των ακτών της Λιβύης κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαήμερου, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. «Λαμβάνουμε πληροφορίες από τις Αρχές της Λιβύης και συνεργαζόμαστε μαζί τους», τόνισε ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος Τύπου του διεθνούς οργανισμού. «Τα πτώματα εντοπίστηκαν κοντά στη Σαμπράθα και δεν προέρχονται από τα γνωστά ναυάγια στη Μεσόγειο», τόνισε ο Μίλμαν. Οπως είναι γνωστό, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάζονται σε σαπιοκάραβα και προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Περίπου 8.000 άνθρωποι διασώθηκαν από τη θάλασσα από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα στη λεγόμενη «κεντρική μεσογειακή οδό», ανέφερε ο Μίλμαν. Πρόκειται για ένα ταξίδι πολύ πιο επικίνδυνο από αυτό που συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα, δίοδος η οποία έχει ουσιαστικά κλείσει μετά τη σύναψη της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το Σαββατοκύριακο έφτασαν στην Ελλάδα 174 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέχρι τις 27 Ιουλίου 257.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Παγκοσμίως οι θάνατοι μεταναστών και προσφύγων ανέρχονται σε 4.000 για τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση 26% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Στους 4.027 θανάτους περιλαμβάνονται και όσοι χάθηκαν στη Μεσόγειο αλλά και όσοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του διάπλου από τη Βόρεια Αφρική, όπως, εξάλλου, και αυτοί που χάθηκαν στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Περίπου 3.120 άνθρωποι χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου από την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου. Ωστόσο, πολύ πιο θανατηφόρο αποδεικνύεται το ταξίδι προς την Ιταλία, που στοίχισε τη ζωή σε 2.692 ανθρώπους. Ταξιδεύοντας προς την Ελλάδα, έχασαν τη ζωή τους 383 άνθρωποι, ενώ προς την Ισπανία 45.

Νότιο Σουδάν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο Νότιο Σουδάν προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις βίαιες συγκρούσεις, τη λαφυραγώγηση των κατοικιών τους αλλά και τη στρατολόγηση παιδιών. Πολλοί από τους πρόσφυγες που φτάνουν σε Ουγκάντα, Κένυα και Σουδάν έχουν μαζί τους υποσιτιζόμενα παιδιά, επισημαίνει ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ανθρωπιστικής κρίσης με σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, καταγράφονται και κρούσματα χολέρας.

Το νεότερο κράτος του κόσμου μαστίζεται από τις βίαιες ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Σάλβα Κίιρ και σε εκείνους του αντιπάλου του Ριέκ Μαχάρ. Πρόκειται για διαμάχη που γέννησε ευρύτερους φόβους αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Αφρικής. Σύμφωνα με υποστηρικτές του Μαχάρ, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην πολιτεία του Κεντρικού Ισημερινού, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Τζούμπα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου Μάικλ Μακουέι Λουέθ δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, επιμένοντας ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη πέρυσι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Η προσωπική διαμάχη ανάμεσα στον Κίιρ από τη φυλή Ντίνκα και στον Μαχάρ της φυλής Νουέρ έχει προσδώσει νέα ένταση στις φυλετικές διαμάχες σε μια χώρα διάσπαρτη με όπλα μετά τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο, που οδήγησε και στην ανεξαρτητοποίηση από το Σουδάν το 2011.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κυβερνητικά στρατιωτικά ελικόπτερα εκτελούσαν χαμηλές πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν μεγάλες αυξήσεις σε τιμές καυσίμων, οπωρολαχανικών, αλευριού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Οι τράπεζες έχουν κλείσει τα υποκαταστήματά τους και πολλές οικογένειες εγκαταστάθηκαν κοντά στα συμπλέγματα του ΟΗΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή