Σχεδιασμένος …άνθρωπος

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «αποτρεπτικές» εικόνες στα νέα πακέτα τσιγάρων ενοχλούν ουκ ολίγους καπνιστές (και όχι μόνο), όμως αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους. Οσο κι αν υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ή υπερηφανευόμαστε για την ωριμότητα ή τη σύνεσή μας, ελάχιστοι έχουμε πλήρη συναίσθηση των κινδύνων στους οποίους θέτουμε καθημερινά τους εαυτούς μας ή τους αγαπημένους μας. Καμιά φορά, η δύναμη της εικόνας αρκεί για να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Με αυτό το σκεπτικό, η αναγνωρισμένη Αυστραλή γλύπτρια Patricia Piccini ζήτησε τη βοήθεια του χειρούργου Christian Kenfield και του ειδικού σε θέματα οδικής ασφάλειας δρ David Logan για να δημιoυργήσει τον Γκράχαμ: έναν «άνθρωπο» σχεδιασμένο για να αντέχει μια (ήπια) σύγκρουση με όχημα.

Κατασκευασμένος από σιλικόνη, ρητίνη και υαλοβάμβακα, ο Γκράχαμ έχει αδιαπέραστο δέρμα, γόνατα που περιστρέφονται 360 μοίρες, επίπεδο πρόσωπο, ανύπαρκτο λαιμό και αερόσακους ανάμεσα στα πλευρά του. Το τεράστιο κρανίο του είναι γεμάτο υγρό και συνδέσμους, που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τους κραδασμούς, και οι «οπλές» του τού επιτρέπουν να αποφεύγει τα διερχόμενα αυτοκίνητα κάνοντας άλματα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι «ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να επιζήσει στους δρόμους μας».

Επί του παρόντος, το γλυπτό έχει εγκατασταθεί στην Κρατική Βιβλιοθήκη της Βικτόρια, όπου τρομοκρατεί τους επισκέπτες στο πλαίσιο της εκστρατείας «TowardsZero» για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το ταξίδι του σε ολόκληρη την Αυστραλία. Ωστόσο, οι χρήστες του Διαδικτύου από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να περιεργαστούν τον Γκράχαμ και να μελετήσουν ακτινογραφίες του σώματός του μέσω της ιστοσελίδας www.meetgraham.com.au.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή