Τέλος στις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ-Τουρκίας προτείνει ο καγκελάριος της Αυστρίας

Τέλος στις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ-Τουρκίας προτείνει ο καγκελάριος της Αυστρίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν είπε χθες ότι θα ανοίξει μια συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών κρατών για να τεθεί τέλος στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των ελλείψεων της χώρας στους τομείς της δημοκρατίας και της οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζοντας ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική καταδίκη στη Τουρκία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που εμποδίζει τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Ο Κερν αύξησε τους τόνους της κριτικής του σε μια συνέντευξη στον αυστριακό σταθμό ORF.

«Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί "Reset" (επανεκκίνησης)», είπε, καλώντας τις συνομιλίες ένταξης «διπλωματική μυθοπλασία».

«Ξέρουμε ότι το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη (της Τουρκίας)…. Το θέμα των οικονομικών είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή», δήλωσε.

Οταν ερωτήθηκε αν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, ο Κερν είπε ότι η Αυστρία «θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα», είπε.

Γιάκλαντ: Αυτοσυγκράτηση στην καταστολή των υπόπτων

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγερν Γιάγκλαντ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην καταστολή κατά των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Σχετικά με τις διώξεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία: δεν πρέπει να γίνουν υπερβολές στις εκκαθαρίσεις», έγραψε στο Twitter ο Τ. Γιάγκλαντ, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους εκπροσώπους που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά τη συνάντησή του χθες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Αγκυρα, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε, προς μεγάλη ικανοποίηση των τούρκων συνομιλητών του, ότι πρέπει να εκκαθαρισθεί το «μυστικό δίκτυο» του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από τον Ερντογάν ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

«Φυσικά και διαπιστώνουμε την ανάγκη για την εκκαθάριση όλων αυτών», είπε προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχει « υπερβολικά λίγη» κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Εκπρόσωπος του Τ. Γιάγκλαντ αναγκάστηκε να διευκρινίσει σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας κατανοεί «την ανάγκη πραγματοποίησης ερευνών», αλλά δεν υποστηρίζει το ευρείας κλίμακας πογκρόμ στους τουρκικούς θεσμούς.

Την Τετάρτη, ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε συνομιλίες με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, 25.917 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, από τους οποίους 13.419 παραμένουν υπό κράτησιν ύποπτοι για σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν απολυθεί, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Τ. Γιάγκλαντ θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να χάνουν τις δουλειές τους μόνο επειδή εργάζονταν σε σχολείο που συνδέεται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή