Ο Τραμπ καταγγέλλει «στημένες» εκλογές

Ο Τραμπ καταγγέλλει «στημένες» εκλογές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε εκ νέου την περιφρόνησή του προς το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, αρνούμενος να στηρίξει τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν και τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο Τζον Μακέιν στις προκριματικές εκλογές, που θα τους επιτρέψουν να είναι και πάλι υποψήφιοι για το Kογκρέσο τον Nοέμβριο. Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος προχώρησε σε νέα επίδειξη μισογυνισμού, εξαγριώνοντας εκπροσώπους του γυναικείου φύλου.

Ο Ντ. Τραμπ προωθεί την υποψηφιότητά του ως υποτιθέμενη γροθιά στο κατεστημένο, ενώ εκτιμά τους ανθρώπους που δεν του λένε ποτέ «όχι». Και οι δύο όροι εκπληρώνονται από τον αντίπαλο του Πολ Ράιαν στις προκριματικές εκλογές του Ουισκόνσιν, ο οποίος επαίνεσε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ενέργειες του Τραμπ: την επίθεση του υποψηφίου προέδρου εναντίον των γονέων νεκρού Αμερικανού μουσουλμάνου λοχαγού.

«Ο αντίπαλος του Ράιαν είναι πολύ μεγάλος υποστηρικτής όσων λέω», είπε ο Τραμπ στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ενώ στην ερώτηση αν στηρίζει τον Ράιαν απάντησε: «Δεν έχω φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο». Το γραφείο του Ράιαν ανακοίνωσε ότι ουδέποτε ζήτησε την υποστήριξη του Τραμπ, αλλά πηγές από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρενς Πρίμπους είναι «έξω φρενών». Παρά τις διαφωνίες του με τον Τραμπ, ο Ράιαν έχει πραγματοποιήσει δημόσια δήλωση υποστήριξης προς τον υποψήφιο πρόεδρο, ενώ τον περασμένο μήνα εξεφώνησε ομιλία υπέρ του Τραμπ στο συνέδριο του κόμματος. Ο Τραμπ, όπως φαίνεται, δεν θεώρησε εαυτόν υποχρεωμένο να ανταποδώσει.

Οι διαφωνίες έχουν σχέση με ζητήματα πολιτικής, όπως η απόρριψη από τον Τραμπ της παγκοσμιοποίησης και τα ανοίγματά του προς τη Ρωσία, αλλά και με ζητήματα ηθικής τάξης, πολιτικής κουλτούρας και κοινής λογικής. Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ είναι «ακατάλληλος» για το αξίωμα του πρόεδρου έχει απήχηση και στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Το βράδυ της Τρίτης, το σκάφος του Τραμπ εγκατέλειψε η Ρεπουμπλικανή δισεκατομμυριούχος Μεγκ Ουίτμαν. Η Ουίτμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Hewlett Packard, δήλωσε δημοσίως την υποστήριξή της προς την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, καταγγέλλοντας τον Τραμπ για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. «Πρέπει να βάλουμε τη χώρα πριν από το κόμμα», είπε η Ουίτμαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Παράλληλα, ο βουλευτής Ρίτσαρντ Χάνα από τη Νέα Υόρκη έγινε ο πρώτος βουλευτής που ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την Κλίντον, επικαλούμενος την απέχθειά του προς τον Τραμπ. Αρκετοί άλλοι Ρεπουμπλικανοί έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους προς τον Τραμπ, χωρίς όμως να φθάσουν στο σημείο να υιοθετήσουν την υποψηφιότητα της Κλίντον.

Ο Τραμπ προετοιμάζει τους ψηφοφόρους του για βίαια επεισόδια σε περίπτωση ήττας τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι εκλογές θα είναι «στημένες». Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος πρόεδρος προχωρεί σε τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία, ενώ, κατά την προσφιλή συνήθεια του Τραμπ, οι κατηγορίες δεν συνοδεύονταν από στοιχεία. Κερασάκι στην τούρτα ήταν η δήλωσή του ότι σε περίπτωση που η κόρη του Ιβάνκα υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, πρέπει να υποστεί η ίδια τις συνέπειες αλλάζοντας δουλειά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή