Οι διαφωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύουν τις ανησυχίες

Οι διαφωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύουν τις ανησυχίες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική «Ζιντόιτσε Τσάιτουγκ» μετέφερε χθες στους αναγνώστες της την καθησυχαστική για ορισμένους διαπίστωση ότι ακόμη και αν η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας καταρρεύσει, «η κατάσταση στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη δεν θα αλλάξει δραματικά». «Αλλά σίγουρα θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα ταξιδέψουν προς την Ελλάδα». Η ανάλυση με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τόρστεν Ντένκλερ συνεχίζει: «Σε αυτή την περίπτωση, θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην αφήσει την Ελλάδα μόνη της».

Ο Ντένκλερ επανέλαβε τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής, θεωρώντας ωστόσο ότι η εφαρμογή της προσκρούει στα όρια του πολιτικού ρεαλισμού. «Θα έπρεπε να ανοίξει μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες, ώστε να μην πνιγούν ακόμη περισσότεροι, και θα έπρεπε να κατανεμηθούν δικαιότερα στην Ε.Ε.», έγραψε. «Αλλά αυτό φαίνεται ουτοπικό. Η Ε.Ε. είναι υπερβολικά διασπασμένη για να συμφωνήσει σε μια κοινή λύση».

Στη συζήτηση για την επόμενη μέρα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας μπήκε χθες και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Κουρτς ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση μόνη της, χωρίς τη συνδρομή της Τουρκίας, προκαλώντας το αναπόφευκτο σχόλιο ότι, ασφαλώς, ακόμη πιο απλή θα ήταν η διευθέτηση του προσφυγικού αν βγάζαμε από την εικόνα και τη Συρία… «Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ελπίζουμε απλά ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα αντέξει. Γιατί αν λειτουργούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπαίνουμε σε μια επικίνδυνη εξάρτηση», είπε ο Κουρτς σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Spiegel Online. «Θέλω μια Ευρώπη ισχυρή, που θα λύσει μόνη της την προσφυγική κρίση».

Η «ευρωπαϊκή λύση» του Κουρτς περιλαμβάνει ως βασικό στοιχείο της την καταστροφή ανθρώπων μέσω του εγκλεισμού σε στρατόπεδα χωρίς προοπτική, τα οποία μάλιστα συμβαίνει να βρίσκονται σε νησιά στα εξωτερικά σύνορα στην Ε.Ε. «Εκανα την πρόταση αυτή εδώ και μήνες και τότε δέχθηκα αυστηρή κριτική. Στο μεταξύ έχουν αλλάξει τα πράγματα και συναντώ μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των συναδέλφων μου», είπε ο Αυστριακός υπουργός.

Ο ευφημισμός που χρησιμοποιείται για τη συντριβή των ελπίδων, της ζωής και της προσωπικότητας των προσφύγων ονομάζεται «αυστραλιανό μοντέλο». «Οποιος συλλαμβάνεται στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να μεταφέρεται σε hotspots που βρίσκονται σε νησιά και, στην ιδανική περίπτωση, να επαναπατρίζεται ή να μεταφέρεται σε μια ασφαλή τρίτη χώρα – όπως γίνεται με επιτυχία στην Αυστραλία», εξήγησε ο Αυστριακός υπουργός.

Μόλις χθες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι η Αυστραλία αγνοεί εσκεμμένα την κακομεταχείριση προσφύγων στα νησιά στα οποία έχουν εγκλεισθεί, θεωρώντας ότι κατ’ αυτόn τον τρόπο αποτρέπει την άφιξη άλλων. Η Αυστραλία πληρώνει τη μικρή νησιωτική χώρα Ναούρου, καθώς και την Παπούα-Νέα Γουινέα, για να φιλοξενούν στρατόπεδα εγκλεισμού των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές της διά θαλάσσης. Την έκθεση δημοσίευσαν χθες η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία.

Για την Ευρώπη, κάποιοι προωθούν τη λύση που η «Ζιτντόιτσε Τσάιτουγκ» ονόμασε «αδιέξοδο Ελλάδα». Η αποκοπή της Ελλάδας από τη διαδρομή που οδηγεί στη Βόρεια Ευρώπη έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των επιχειρούμενων διασχίσεων της Μεσογείου με κατεύθυνση την Ιταλία.

«Για την καγκελάριο Μέρκελ, μια κατάρρευση της συμφωνίας με την Τουρκία θα ήταν βαριά προσωπική ήττα», υποστήριξε ο Ντένκλερ. «Η συμφωνία συγκάλυψε τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν τις έλυσε. Αν καταρρεύσει, θα βγουν πάλι στην επιφάνεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή