Ενταλμα σύλληψης κατά Φ. Γκιουλέν

Ενταλμα σύλληψης κατά Φ. Γκιουλέν

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ενταλμα σύλληψης κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν ως «εντολέα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου» εξέδωσε χθες η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την προετοιμασία του αιτήματος έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία, το οποίο δεν έχει ακόμη υποβληθεί επισήμως στην Ουάσιγκτον, παρά τις καθημερινές δημόσιες παραινέσεις της τουρκικής κυβέρνησης προς τις αμερικανικές αρχές για άμεση έκδοση του 75χρονου ιεροκήρυκα.

Ο Γκιουλέν, που ζει στην Πενσιλβάνια, αρνείται ότι το κίνημά του έχει ως στόχο την κατάλυση του τουρκικού κράτους, καθώς και ότι το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ήταν συντονισμένη ενέργεια του κινήματος. Σύμφωνα με τον Γκιουλέν, το γεγονός ότι οπαδοί του εμπλέκονταν στο πραξικόπημα δεν συνιστά απόδειξη ενοχής για τον ίδιο ή για το κίνημα Χιζμέτ συνολικά.

Παρατηρητές στην Τουρκία χαρακτηρίζουν απόλυτα κρίσιμο μέτρο για το πόσο τηρείται ή έχει καταλυθεί το κράτος δικαίου στη χώρα τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι δίκες των «φετουλαχτσί» (γκιουλενιστών). Θα αναπαραγάγουν οι μηχανισμοί του Ερντογάν τις δίκες-παρωδίες που είχαν οργανώσει πριν από λίγα χρόνια οι μηχανισμοί του Γκιουλέν, στοιχειοθετώντας από το μηδέν τις υποτιθέμενες συνωμοσίες Εργκένεκον και «Βαριοπούλα»; Ή θα αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην απελευθέρωση κάποιων από τους δεκάδες χιλιάδες συλληφθέντες. Το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να μετείχαν στο δίκτυο του Γκιουλέν, λόγω του σεβασμού που τρέφουν προς τα γραπτά του, τους καθιστά αυτομάτως κοινωνούς της «σκοτεινής πλευράς» που κρύβεται, όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση, στο δίκτυο αυτό; Και κυρίως, πόσο ισχυρές θα είναι οι αποδείξεις αυτής της «σκοτεινής πλευράς»;

Η έλευση, προχθές, στην Αγκυρα του επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιορν Γιάγκλαντ ενδέχεται να αποτελεί προάγγελο της ανάληψης, από το Συμβούλιο, του καίριου ρόλου του διεθνούς παρατηρητή στις δίκες αυτές. Οι δηλώσεις του Γιάγκλαντ μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου ήταν σε εντελώς διαφορετικό τόνο από την ομοβροντία καταδίκης προς την Τουρκία που ακούγεται στις δυτικές πρωτεύουσες. «Υπάρχει ελάχιστη κατανόηση στην Ευρώπη για τις προκλήσεις που θέτει (το μυστικό δίκτυο) για τους δημοκρατικούς και κρατικούς θεσμούς στην Τουρκία», είπε ο Γιάγκλαντ. «Εμείς, αντιθέτως, έχουμε ενημερωθεί γι’ αυτό εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτό βλέπουμε την ανάγκη να υπάρξει ξεκαθάρισμα».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης επεσήμανε, ωστόσο, ότι ένας δάσκαλος δεν μπορεί να διώκεται μόνο επειδή εργάστηκε σε σχολείο υποστηριζόμενο από τον Γκιουλέν. «Η Τουρκία δεν πρέπει να ρίξει τα δίχτυα πολύ μακριά», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, αντιθέτως, υποστηρίζει ότι οι εκκαθαρίσεις που έχουν γίνει έως τώρα είναι μόνον η αρχή, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι οι έρευνες θα εστιάσουν και στο πλέγμα οικονομικών συμφερόντων γύρω από τον Γκιουλέν. «Στις επιχειρήσεις βρίσκεται η μεγαλύτερή τους δύναμη», είπε ο Ερντογάν. «Θα στερήσουμε κάθε πηγή εισοδήματος σε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον Γκιουλέν. Δεν θα δείξουμε πια έλεος».

Η κατάσταση στην Τουρκία έχει φέρει την Ευρώπη προ των πυλών της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν πρέπει να σταματήσουν. «Στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Γιούνκερ στο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD. «Και σίγουρα όχι αν θεσμοθετήσει τη θανατική ποινή, όπως ζητούν μερικοί. Αλλά δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε να λέγαμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν».
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή