Τουρκία: Εκκαθαρίσεις εντός του AKP ξεκινά ο Ερντογάν

Τουρκία: Εκκαθαρίσεις εντός του AKP ξεκινά ο Ερντογάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκαθαρίσεις στις τάξεις του ξεκινά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να εκδιώξει τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με εσωτερική εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεκτείνει στα ίδια του τα μέλη το πογκρόμ που ξεκίνησε μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και που μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα 60.000 απολύσεις, συλλήψεις και φυλακίσεις στους κόλπους του στρατού, της δικαιοσύνης, των μέσων ενημέρωσης και της εκπαίδευσης.

Η εγκύκλιος φέρει την υπογραφή του δεύτερου στην ιεραρχία του κόμματος, του Χαγιάτι Γιαζιτζί, και εντέλλεται την «επείγουσα εκκαθάριση του οργανωτικού του κόμματος, ώστε να εκδιωχθούν όσοι συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ», FETO.

Το πογκρόμ έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες στο εξωτερικό της Τουρκίας και, σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν έχει ακόμη αγγίξει «παρά την κορυφή του παγόβουνου».

Σήμερα, 12 από τους 14 δημοσιογράφους της εφημερίδας Zaman που βρίσκονταν υπό κράτησιν ετέθησαν υπό καθεστώς προφυλάκισης.

Ο Μουμταζέρ Τουρκόνε, πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας, περιλαμβάνεται στην ομάδα αυτή των δημοσιογράφων.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Υπό εξέταση τα σχετικά με την έκδοση του Γκιουλέν έγγραφα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τα νέα έγγραφα που έστειλε η Τουρκία σχετικά με την έκδοση του Γκιουλέν, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη.

«Οι τουρκικές αρχές μάς έκαναν αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη παράδοση εγγράφων «δεν περιέχει, πιστεύουμε, μια επίσημη αίτηση έκδοσης» και πρόσθεσε «Μετά από αυτήν πήραμε και άλλα έγγραφα. Τα εξετάζουμε (…) και δεν νομίζω ότι έχουν καταλήξει σε τέτοια διαπίστωση ακόμα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι το καθ' ύλην αρμόδιο για την εξέταση των εγγράφων, για να αποφανθεί αν ισοδυναμούν με επίσημη αίτηση έκδοσης για τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στην ανατολική πολιτεία Πεννσυλβάνια από το 1999.

Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν προειδοποιήσει ότι οι δεσμοί της χώρας τους με τις ΗΠΑ θα διαταραχθούν αν η Αμερική αρνηθεί να εκδόσει τον Γκιουλέν

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, έχει διαμηνύσει ότι η Άγκυρα πρέπει να παρουσιάσει ξεκάθαρες αποδείξεις της συμμετοχής του Γκιουλέν στο πραξικόποημα προτού κινηθεί εναντίον του η διαδικασία έκδοσης.

Γκιουλέν: Tο τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας

Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες ότι έχει συνωμοτήσει εναντίον της Τουρκίας, και έχει καταδικάσει την προσπάθεια πραξικοπήματος.

Ο Τούρκος κληρικός απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η τουρκική δικαιοσύνη

«Αποδεικνύεται ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας. Έτσι, το ένταλμα αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία,» δήλωσε ο Γκιουλέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή