Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε τουρίστες από Ευρώπη και ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε τουρίστες από Ευρώπη και ΗΠΑ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Επίθεση μαχητών Ταλιμπάν δέχθηκε ομάδα δώδεκα τουριστών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίοι συνοδεύονταν από μονάδα του αφγανικού στρατού στην επαρχία Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν. Εξι μέλη της ομάδας και ο Αφγανός οδηγός τους τραυματίσθηκαν.

Οι τουρίστες, οκτώ Βρετανοί, τρεις Αμερικανοί και ένας Γερμανός, έπεσαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν καθώς διέσχιζαν την επαρχία Χεράτ. Η παρουσία δυτικών τουριστών στην περιοχή προκαλεί, ωστόσο, ερωτήματα, καθώς οι πρεσβείες δυτικών κρατών προειδοποιούν τους υπηκόους τους για τον κίνδυνο επίθεσης και απαγωγής που διατρέχουν στη χώρα.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χεράτ ανέφερε ότι, αν και οι επιτιθέμενοι απωθήθηκαν από τη στρατιωτική συνοδεία, έξι τουρίστες τραυματίσθηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Η επίθεση σημειώνεται τη στιγμή που οι Ταλιμπάν κορυφώνουν τη θερινή τους επίθεση, ύστερα από σύντομη ανάπαυλα εξαιτίας του ιερού μήνα του Ραμαζανίου.

Τη Δευτέρα, βομβιστής αυτοκτονίας οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό του στην είσοδο ξενοδοχείου για ξένους επισκέπτες στην Καμπούλ, ενώ συνεργοί του επιτίθεντο στο κτίριο με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες. Αν και κανείς πελάτης και υπάλληλος του ξενοδοχείου «Νορθγκέιτ» της αφγανικής πρωτεύουσας δεν έπαθε το παραμικρό, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από τα πυρά των Ταλιμπάν.

Η αφγανική πρωτεύουσα και η ύπαιθρος της χώρας δαμάζονται από το κύμα ανασφάλειας που προκαλεί η ανανεωμένη μαχητικότητα των Ταλιμπάν. Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει προειδοποίηση προς τους υπηκόους τους για πολύ υψηλό κίνδυνο απαγωγής. Τον Ιούνιο, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Γκίλκι και ο Αφγανός διερμηνέας του σκοτώθηκαν ενώ ταξίδευαν με μονάδα του αφγανικού στρατού στην επαρχία Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο Νότιο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή