ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομική τελετή έναρξης

oikonomiki-teleti-enarxis-2145576

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μία γυναίκα θα μπει πρώτη κατά την παρέλαση των χωρών στην τελετή έναρξης. Αυτή θα είναι η Σοφία Μπεκατώρου, καθώς η χώρας μας, τιμητικά, από τη διοργάνωση του 1928 εισέρχεται πρώτη στο στάδιο της διοργανώτριας χώρας. Η τελετή στο Ρίο δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις ακριβές παραστάσεις των προηγουμένων Αγώνων και θα είναι προσαρμοσμένη στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Αυτήν τη φορά, η έναρξη δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο στάδιο αλλά στο θρυλικό Μαρακανά. Λάτρεις του ποδοσφαίρου, οι Βραζιλιάνοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποτίσουν φόρο τιμής στη «στρογγυλή θεά».

Τα οικονομικά προβλήματα της Βραζιλίας κράτησαν σε χαμηλό επίπεδο τον προϋπολογισμό στις τελετές έναρξης και λήξης. «Δεν θα υπάρχουν τα τεράστια ειδικά εφέ της Αθήνας, ούτε η μεγαλοπρέπεια που είδαμε στο Πεκίνο. Διαθέτουμε τον τελευταίο μεγάλο κήπο του κόσμου (το τροπικό δάσος του Αμαζονίου) και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας. Θα μιλήσουμε στους ανθρώπους με ταπεινό τρόπο για το μέλλον. Δεν θα γίνει επίδειξη», δήλωσε ο εκτελεστικός παραγωγός Μάρκο Μπάλιτς.

Σε… οικονομικά επίπεδα θα κυμανθεί και το μέγεθος της Φλόγας. Για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει τεράστια κατασκευή με μεγάλη φλόγα και θα έχει χαμηλές εκπομπές ρύπων. Θα είναι ορατή μόνο σε όσους βρεθούν στο γήπεδο, ενώ ένα αντίγραφό της θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ακόμη και με αυτό τον τρόπο, οι Βραζιλιάνοι θέλουν να μεταφέρουν το μήνυμά τους για βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην τελετή έναρξης θα πάρουν μέρος 4.800 άνθρωποι και οι περισσότεροι από τους αθλητές που βρίσκονται στο Ρίο. Στο Μαρακανά δεν θα βρεθούν οι γυμναστές μας, οι κωπηλάτες μας, η Αννα Κορακάκη, ο Γιάννης Ταμουρίδης και κάποιοι από τους κολυμβητές μας που αγωνίζονται τις πρώτες ημέρες. Στόχος τον εκπροσώπων μας είναι να κάνουν οικονομία δυνάμεων.

Σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, οι εκδοχές για το σενάριο της έναρξης είναι πολλές. Στο Ρίο, όσες από αυτές είδαν το «φως της δημοσιότητας», οι «Καριόκας» τις διέψευσαν. Ερωτηματικό αποτελεί και ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος. Πληροφορίες ήθελαν να ανάβει τον βωμό ο Πελέ, αλλά ο παλαιός αστέρας του ποδοσφαίρου δήλωσε ότι πρέπει να πάρει άδεια από τους χορηγούς του.

Κεντρικό ρόλο στο σενάριο της τελετής θα έχει το σούπερ μόντελ της χώρας Ζιζέλ. Θα υποδυθεί το θρυλικό «κορίτσι της Ιπανέμα», υπό τους ήχους του ομώνυμου τραγουδιού. Και εκεί που, όπως λέει το τραγούδι, «το κορίτσι της Ιπανέμα θα περπατάει και θα είναι σαν σάμπα», θα της επιτεθούν κλέφτες αλλά θα την σώσει η αστυνομία. Οι διοργανωτές θέλουν με αυτό τον τρόπο να μεταφέρουν στους επισκέπτες τους το αίσθημα ασφάλειας.

Η παράσταση θα είναι χωρισμένη σε τρία σενάρια. Το πρώτο θα αποτελεί έκκληση για παγκόσμια ειρήνη, το δεύτερο θα έχει τον τίτλο «Κήπος» και στο τρίτο θα δίνεται έμφαση στην εργατικότητα των Βραζιλιάνων. Τρεις τόνοι πυροτεχνήματα από 109 εκτοξευτές θα μεταμορφώσουν τη νύχτα σε ημέρα στο Ρίο και οι Βραζιλιάνοι θα υποδεχθούν με σάμπα την 31η ολυμπιακή διοργάνωση.