Στην τελική ευθεία η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ

Στην τελική ευθεία η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση ενός τεράστιου δεκαετούς πακέτου αμυντικής βοήθειας στον σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία της ολοκλήρωσής τους. Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των δύο χωρών παρεμποδίστηκαν από τις προστριβές μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφορικά με τη συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για τα πυρηνικά και το Παλαιστινιακό. Ωστόσο, η επερχόμενη αποχώρηση του Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο κατέστησε τη σύναψη συμφωνίας επιτακτική, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται εξαιρετικά αποφασισμένες να εξασφαλίσουν τη χορήγηση του δεκαετούς προγράμματος. Ο Νετανιάχου προτιμά άμεση σύναψη συμφωνίας με τον Ομπάμα, παρά την αναμονή για μια συμφωνία με καλύτερους όρους υπό τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, παίρνοντας πίσω όσα δήλωσε τον Φεβρουάριο περί σύναψης της συμφωνίας με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ.

Το μνημόνιο αλληλοκατανόησης (MOU) είναι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «η μεγαλύτερη δέσμευση για χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε οποιαδήποτε χώρα στην Ιστορία των ΗΠΑ». Η χορήγηση αναμένεται να είναι της τάξης των 3,5 δισ. δολαρίων ετησίως, αριθμός μεγαλύτερος των τριών δισ. της προηγούμενης συμφωνίας, αλλά ουσιαστικά μικρότερος των τεσσάρων δισ. που αιτήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το Ισραήλ ανακοίνωσε, κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, πως θα κάνει πίσω σε ένα από τα πιο ακανθώδη σημεία της συμφωνίας, δεχόμενο τα αμερικανικά στρατιωτικά κονδύλια να δαπανηθούν μόνο σε όπλα αμερικάνικης κατασκευής. Εφόσον αυτό συμβεί, θα σημαίνει μεγάλη παραχώρηση από την πλευρά του Νετανιάχου στην πιο έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Η διαφωνία έγκειται στην επιμονή της Ουάσιγκτον να τερματίσει έναν κανονισμό της προηγούμενης συμφωνίας, βάσει του οποίου το Ισραήλ μπορούσε να χρησιμοποιεί το 26,3% της βοήθειας σε δικές του στρατιωτικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο κανονισμός, ο οποίος δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα που είναι δέκτης αμερικανικής βοήθειας, είναι αναγκαίος για τη διατήρηση της στρατιωτικής ισχύος του Ισραήλ απέναντι σε εχθρικούς γείτονες όπως το Ιράν, ενώ προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους στην αμυντική βιομηχανία.

Αλλο σημείο αντιπαράθεσης είναι η επιμονή της Ουάσιγκτον να δώσει τέλος σε άλλο άρθρο της προηγούμενης συμφωνίας, σύμφωνα με το όποιο το Ισραήλ μπορεί να ξοδεύει περίπου 400 εκατ. δολάρια από το πακέτο ετησίως σε στρατιωτικά καύσιμα. Επίσης, οι δύο πλευρές έχουν διαφωνήσει αναφορικά με τη χρήση των κονδυλίων για την ενίσχυση της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει την υπογραφή της νέας συμφωνίας πριν από τη λήξη της θητείας του, την ίδια στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι δεν είναι όσο προσεκτικός πρέπει αναφορικά με την άμυνα του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή