Startup στέλνει διαστημόπλοιο στη Σελήνη

Startup στέλνει διαστημόπλοιο στη Σελήνη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης εξασφάλισε εταιρεία startup από τη Φλόριντα των ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2017.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) δίνει άδεια σε ιδιωτική εταιρεία να πετάξει πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας, δημιουργώντας νομικό και διοικητικό προηγούμενο για άλλες εμπορικές αποστολές προς τη Σελήνη, τους αστεροειδείς και τον Αρη.

Η εταιρεία Moon Express, με έδρα το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, σχεδιάζει να στείλει διαστημικό όχημα μεγέθους βαλίτσας στη Σελήνη για αποστολή δύο εβδομάδων το 2017, σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλό της Μπομπ Ρίτσαρντς.

Το μικρό διαστημόπλοιο και όχημα προσσελήνωσης θα μεταφέρει όργανα για επιστημονικά πειράματα, καθώς και μικρό φορτίο στο άνευ επιστροφής ταξίδι του στον δορυφόρο της Γης. Στο φορτίο περιλαμβάνονται και τέφρες νεκρών που πλήρωσαν αδρά πριν από την εκδημία τους για να «ταφούν» στη Σελήνη.

Μέχρι σήμερα, μόνο κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αποστολές έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Ο ιδρυτής της Space Exploration Technologies Ιλον Μασκ σχεδιάζει να εκτοξεύσει διαστημόπλοιο με προορισμό τον Αρη το 2018, ενώ άλλες ιδιωτικές εταιρείες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν εμπορικές αποστολές, με στόχο την εξόρυξη ορυκτών από αστεροειδείς και την επισκευή και συντήρηση δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η ομάδα του Moon Express χρειάσθηκε να προσφέρει εγγυήσεις ότι η αποστολή της δεν θα διαταράξει το σημείο προσσελήνωσης του «Απόλλων 11» και το ιστορικής σημασίας αποτύπωμα του ποδιού του Νιλ Αρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή