«Στο ζενίθ οι απώλειες αμάχων στην Ουκρανία»

«Στο ζενίθ οι απώλειες αμάχων στην Ουκρανία»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους βρίσκονται οι απώλειες αμάχων στην όχι και τόσο «παγωμένη» σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζαΐντ Ραντ αλ Χουσεΐν. Τον Ιούλιο, η Υπάτη Αρμοστεία μέτρησε στην Ουκρανία οκτώ νεκρούς και 65 τραυματίες, δύο φορές περισσότερους από τον Μάιο. Περίπου τα μισά θύματα επλήγησαν από βλήματα πυροβολικού, οι υπόλοιποι από νάρκες ή αυτοσχέδιες βόμβες.

Η έκθεση επέκρινε τόσο την ουκρανική κυβέρνηση όσο και τους αυτονομιστές για περιφρόνηση προς τις ανθρώπινες ζωές. «Ομως, τα παραδείγματα που παρουσίασε ο ύπατος αρμοστής φαίνεται να ενοχοποιούν την κυβέρνηση του Κιέβου περισσότερο απ’ ό,τι τους αυτονομιστές», παρατήρησε η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». «Ο επίτροπος έκανε λόγο για βομβαρδισμένα νοσοκομεία και σχολεία στην περιοχή των ανταρτών, καθώς και για βομβαρδισμούς στα προάστια του Ντόνετσκ, που είναι το προπύργιο των φιλορώσων μαχητών. Αντιθέτως, δεν ανέφερε περιπτώσεις θανάτων από το πυροβολικό των αυτονομιστών».

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τη γεωγραφία της σύγκρουσης, στην οποία οι αυτονομιστές βρίσκονται «εντός των πυλών», σε πόλεις και κατοικημένες περιοχές και οι κυβερνητικές δυνάμεις τους βομβαρδίζουν από τις γύρω αγροτικές περιοχές.

Ξεχωριστή έρευνα της γερμανικής εφημερίδας για την κατανομή απωλειών ανάμεσα σε αμάχους και μάχιμους δείχνει ότι οι αυτονομιστές σκοτώνουν κυρίως στρατιώτες, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις κυρίως αμάχους. Η έρευνα της εφημερίδας δεν μέτρησε τους θανάτους για τους οποίους δεν είναι σαφής η ευθύνη, όπως, π.χ., όταν ένα παιδί παίζει με μια χειροβομβίδα. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα μέσα Απριλίου και στα τέλη Ιουλίου, οι αρχές των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι στις περιοχές τους υπήρξαν 71 νεκροί και τραυματίες. Για την ίδια περίοδο, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν 600 νεκρούς και τραυματίες.

Ως προς τους αμάχους, οι νεκροί και οι τραυματίες στις περιοχές των αυτονομιστών ήταν 30, ενώ στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο 20. Συνολικά, από τον Απρίλιο του 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία 9.500 στρατιώτες και πολίτες και από τις δύο πλευρές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή