Κυνήγι «προδοτών» και στα Βαλκάνια

Κυνήγι «προδοτών» και στα Βαλκάνια

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προδότες» στα Βαλκάνια αναζητεί ο Ερντογάν και πιέζει απροκάλυπτα κυβερνήσεις χωρών να συλλάβουν και να του παραδώσουν άτομα που θεωρεί ότι πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και δημοσιογράφους που τολμούν να του ασκούν κριτική. Η επιχείρηση εξάρθρωσης του «τρομοκρατικού δικτύου» Γκιουλέν εξελίσσεται κυρίως σε χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Κόσοβο και η Bοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου υπάρχουν συμπαγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί, με τον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη να κινητοποιεί σε δυναμικές συγκεντρώσεις φανατικούς οπαδούς του και να προωθεί λίστες που έχουν καταρτίσει οι μυστικές υπηρεσίες του και εμφανίζουν ως οπαδούς του Γκιουλέν –και επομένως «τρομοκράτες»– προσωπικότητες του πνεύματος, υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, ακόμα και υπουργούς…

Κραυγαλέα περίπτωση, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρξε η αξίωση, μέσω ρηματικής διακοίνωσης της τουρκικής πρεσβείας στην Πρίστινα, να διωχθεί από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ο Κοσοβάρος δημοσιογράφος Μπεράτ Μπουζάλα για άρθρο του στο οποίο καταφερόταν εναντίον του Ερντογάν, με τον ΥΠΕΞ του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι να την απορρίπτει ως «ασυνήθιστη και απαράδεκτη» και ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου να μιλούν για «νεοαποικιοκρατική λογική της Τουρκίας».

Ερντογάν και Γκιουλέν πορεύτηκαν στην αρχή μαζί στον μουσουλμανικό κόσμο της (δυτικο)Βαλκανικής, με στόχο τη χειραγώγησή του στο πλαίσιο του σχεδίου αναβίωσης της νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία το Ισλάμ και τη –διά του χρήματος και της εκπαίδευσης– τουρκική διείσδυση στον πολιτικό και γενικότερα στον δημόσιο βίο. Ο Ερντογάν προσέφερε πολιτική υποστήριξη και «προστασία», χρηματοδοτούσε την ανέγερση τζαμιών, έδινε απλόχερα υποτροφίες για σπουδές στη χώρα του, ενεθάρρυνε αν δεν υποκινούσε τουρκικές επενδυτικές δραστηριότητες και παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Ο Γκιουλέν έριξε το βάρος και το χρήμα στον τομέα της εκπαίδευσης κυρίως, με την ίδρυση σχολείων, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, επενδύοντας στην ισλαμοποίηση της επόμενης γενιάς των διανοουμένων, πολιτικών, επιχειρηματιών κ.λπ.

Eπειτα ήρθε η σύγκρουσή τους. Ηταν πέρυσι όταν, επισκεπτόμενος τα Τίρανα, ο Ερντογάν αξίωσε δημόσια από την αλβανική κυβέρνηση να κλείσει τα ιδιωτικά σχολεία, από γυμνάσια και λύκεια μέχρι πανεπιστήμια, που σύμφωνα με εκείνον ελέγχονταν από τον Γκιουλέν. Η ιταμή συμπεριφορά του Ερντογάν προκάλεσε τότε κύμα αντιδράσεων στην πολιτική και την πνευματική ελίτ της χώρας καθώς και στα ΜΜΕ, που κάλεσαν τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα να μην ενδώσει στις αξιώσεις του «στρατηγικού εταίρου» του, όπως ο ίδιος τον είχε χαρακτηρίσει σε επίσκεψή του στην Αγκυρα. Και ο Ράμα δεν τόλμησε να του κάνει το χατίρι.

Τώρα ο Ερντογάν επανέρχεται δριμύτερος απαιτώντας όχι μόνο από την Αλβανία, αλλά και από την ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, τη Βοσνία μέχρι και τη… Βουλγαρία να αποκαθηλώσουν και να του παραδώσουν ανθρώπους του Γκιουλέν, και για να τους «διευκολύνει», στέλνει μέσω των τουρκικών πρεσβειών λίστες «προδοτών» που έχει καταρτίσει. Υποκινεί, ταυτόχρονα, στις βαλκανικές χώρες συγκεντρώσεις θαυμαστών του που αξιώνουν από τις κυβερνήσεις τους να διώξουν τους «τρομοκράτες», και μάλιστα στα Σκόπια κάποιοι απόφοιτοι των σχολείων που φέρονται να πρόσκεινται στον Γκιουλέν, όπως και το «Διεθνές Βαλκανικό Πανεπιστήμιο», έκαψαν δημόσια τα πτυχία τους.

ΜΜΕ στα Τίρανα επιμένουν για ύπαρξη λίστας που παρέδωσε ήδη η τουρκική πρεσβεία στην κυβέρνηση με ονόματα προσωπικοτήτων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ΥΠΕΞ Ντιμίτρι Μπουσάτι, ενώ σε συνέντευξή του ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αλβανία επιβεβαίωσε εμμέσως την ύπαρξη τέτοιου καταλόγου. Ο Ερντογάν πιέζει παντού και τους πάντες απαιτώντας «εδώ και τώρα» το κεφάλι υποστηρικτών του εχθρού του. Ο επί των Εξωτερικών υπουργός Τσαβούσογλου, μάλιστα, μιλώντας σε συλλαλητήριο οπαδών του κόμματος στην Αττάλεια, δήλωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στη Βουλγαρία για να ζητήσει την έκδοση ενός υποστηρικτή του Γκιουλέν. Δεν διευκρίνισε ποιον εννοεί, αλλά επεσήμανε ότι διέφυγε στη Βουλγαρία ήδη πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ, πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία που είχε ζητήσει άσυλο στη Σόφια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή