Πτώση δημοτικότητας της Μέρκελ

Πτώση δημοτικότητας της Μέρκελ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ραγδαία υποχώρηση εμφανίζουν τα ποσοστά δημοτικότητας της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του κρατικού ειδησεογραφικού δικτύου ARD εμφανίζει το ποσοστό δημοτικότητας της κ. Μέρκελ να βρίσκεται μόλις στο 47%, έχοντας σημειώσει υποχώρηση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων από τις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της καγκελαρίου, μετά την επανεκλογή της το 2013.

Πέρυσι τον Απρίλιο, πριν ξεσπάσει η προσφυγική κρίση, η κ. Μέρκελ απολάμβανε ποσοστά δημοτικότητας της τάξης του 75%.

Η πολιτική «ανοικτών θυρών» της κ. Μέρκελ για τους πρόσφυγες έχει δεχθεί οξεία κριτική, μετά τις πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις μικρής κλίμακας που σημειώθηκαν στη Γερμανία από τη 18η Ιουλίου μέχρι σήμερα. Δεκαπέντε πολίτες σκοτώθηκαν σε αυτές και δεκάδες τραυματίσθηκαν. Δύο από τους δράστες επιθέσεων είχαν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Την ίδια ώρα, η στήριξη προς τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, έναν από τους δριμύτερους επικριτές της Μέρκελ, έχει εκτιναχθεί κατά 11 μονάδες, φθάνοντας το 44%.

Στη σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1 και 2 Αυγούστου, μόλις 34% δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι με την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου. Αντίθετα, 65% δήλωσαν ότι είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τις πρωτοβουλίες της στο προσφυγικό.

Η επόμενη δοκιμασία για τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι οι εκλογές στο κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ – Πομερανίας στις 4 Σεπτεμβρίου, όπου το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρή πρόκληση από το αντι-μεταναστευτικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το περασμένο Σάββατο, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, διαχώρισε τη θέση του από την καγκελάριο Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τις πρωτοβουλίες της καγκελαρίου στο μεταναστευτικό «ανεπαρκείς».

Στις αιχμηρές δηλώσεις του, ο κ. Ζεεχόφερ είπε: «Οσο καλόπιστα και αν σκέφτομαι, δεν μπορώ να συμφωνήσω με την πολιτική της κ. Μέρκελ. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική. Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα».

Η Γερμανία αντιμετώπισε, σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, μια επίθεση με τσεκούρι, μια τυφλή επίθεση ενόπλου με όπλο και μία από άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι.

Η κ. Μέρκελ προσπάθησε, από τη μεριά της, να μην τροφοδοτήσει την αντιτρομοκρατική υστερία και να αποφύγει κάθε διασύνδεση της πολιτικής υποδοχής προσφύγων με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Παρά τη θλίψη που προκαλούν τα γεγονότα αυτά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο να καθοδηγήσει τις πολιτικές αποφάσεις. Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να υπακούει στη λογική και στην ανθρώπινη αλληλεγγύη», είπε η κ. Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή