Στήριξη εντός και εκτός αναζητεί ο Ερντογάν

Στήριξη εντός και εκτός αναζητεί ο Ερντογάν

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες εβδομάδες μετά την αποτυχημένη, αιματηρή απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στο εσωτερικό της Τουρκίας και στις ξένες πρωτεύουσες οι αναλύσεις και οι τοποθετήσεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις έχουν μια κοινή συνισταμένη: Η απόπειρα του πραξικοπήματος έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της θέσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πολιτικό πεδίο της χώρας. Είναι όμως έτσι; Λίγες εβδομάδες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο πρόεδρος Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση ψάχνουν απεγνωσμένα υποστήριξη. Οι θεωρίες της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με το πραξικόπημα και την εμπλοκή του κινήματος Γκιουλέν σε αυτό δεν φαίνεται να πείθουν τις ξένες πρωτεύουσες. Την ίδια ώρα, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας προσεγγίζουν με καχυποψία τις νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες της τουρκικής κυβέρνησης. Εντονη καχυποψία εκφράζουν και οι στρατηγοί που τη νύχτα της 15ης Ιουλίου επέλεξαν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση.

Λίγες ώρες μετά την αναχαίτιση της δυναμικής του πραξικοπήματος, ο πρόεδρος Ερντογάν έστελνε στην εσωτερική κοινή γνώμη και στη διεθνή κοινότητα μηνύματα αποφασιστικότητας. Περιέγραφε τότε μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία στη νέα περίοδο ήταν αποφασισμένη να ισοπεδώσει όλα τα εμπόδια και να επιβάλει τις δικές της αποφάσεις και πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την κοινωνία. Μέσα στο πλαίσιο της εν λόγω επίδειξης πολιτικής ισχύος και αποφασιστικότητας, το ΑΚΡ επανέφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας τη θανατική ποινή, έστειλε αυστηρά μηνύματα στις ΗΠΑ και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν άνοιξε εκ νέου τον δρόμο για την ισοπέδωση του μητροπολιτικού πάρκου Γκεζί.

Η εμβέλεια της προαναφερόμενης επίδειξης ισχύος άρχισε να περιορίζεται περίπου μία εβδομάδα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος. Τότε, ο Ερντογάν και η κυβέρνηση προσέγγισαν την αντιπολίτευση. Υστερα από πολλά χρόνια γεμάτα απαγορεύσεις και διώξεις, ο πρόεδρος επέτρεψε την προηγούμενη εβδομάδα στην αξιωματική αντιπολίτευση να πραγματοποιήσει μια μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ και συναντήθηκε με τους ηγέτες της. Επίσης, απέσυρε όλες τις δικαστικές υποθέσεις που στρέφονταν κατά των μελών της. Παράλληλα, έστειλε μηνύματα συνεργασίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του νέου πολιτεύματος, το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτικά βασισμένο σε ένα προεδρικό σύστημα.

Την ίδια περίοδο, η Αγκυρα άρχισε να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των ξένων κυβερνήσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πραγματοποιεί εκτεταμένες επαφές με τους ξένους ομολόγους του. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών και φυσικά της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μόλις ώρες μετά το πραξικόπημα, «έκλεισε» η επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών. Παράλληλα, εντατικοποιήθηκαν οι επαφές με τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις αραβικές μοναρχίες, το Ιράν, τις τουρκόφωνες δημοκρατίες και μουσουλμανικές χώρες όπως η Μαλαισία και Ινδονησία.

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου επιφυλάσσει μεγάλο αντίκτυπο για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και αυτό είναι ευρέως γνωστό στους τουρκικούς πολιτικούς κύκλους. Λίγες ημέρες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, Ουάσιγκτον και Αγκυρα αντάλλαξαν σκληρά λόγια και αυστηρά μηνύματα. Η τουρκική πλευρά υποψιάζεται την πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα και ζητάει την άμεση έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Αγκυρας και ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει πειστικά τεκμήρια για την εμπλοκή του Γκιουλέν στο πραξικόπημα.

Παρά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τα τελευταία εικοσιτετράωρα φτάνουν πληροφορίες που δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά επιλέγει τον διάλογο και την πειθώ για να απευθυνθεί στις ΗΠΑ, τις οποίες εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «στρατηγικό σύμμαχο». Η πρόσφατη επίσκεψη του επιτελάρχη των ΗΠΑ στην Αγκυρα άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του κλίματος ομαλότητας. Την ίδια περίοδο, η Αγκυρα έστειλε στην Ουάσιγκτον καθησυχαστικά μηνύματα σχετικά με το μέλλον της νατοϊκής βάση του Ιντσιρλίκ. Τέλος, με βάση τον εντατικό διάλογο των δύο κυβερνήσεων αποφασίστηκε η επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, δηλαδή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην Αγκυρα στις 25 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή